Gå til sidens hovedinnhold

Fransk dumskap fortjener ikke Lionel Messi

Lionel Messi (34) har kommet til en liga der artisteri blir straffet med gult kort. Hvis noen ikke setter ned foten bør han vurdere å se seg om etter noe annet.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

FOR HALVANNET ÅR siden fikk en av verdens beste fotballspillere gult kort for å utføre noe du sjelden ser på en fotballbane, regnbuetrikset. Det skjedde i Ligue 1.

Istedenfor å møte hyllest for eksepsjonelt artisteri ble Neymars ferdigheter sanksjonert med gult kort.

Grunnen til det - alt ifølge den franske ligaens tolkning av skikk og bruk på fotballbanen - er at han prøvde å ydmyke en motstander.

REGNBUETRIKSET ER det tekniske kunstverket der ballfører flikker opp ballen bak seg, og løfter den i en bue over motstanderen. Av alle fotballens finesser er denne finta den vanskeligste og mest spektakulære å utføre. Du ser den ikke ofte, den er for de få og krever sin mann.

For det første må du ha ferdigheter til å gjøre det, spesielt i fart.

For det andre må du ha mot nok til å misse.

ONSDAG KVELD SKJEDDE det igjen, for andre gang i Ligue 1. Lyons Lucas Paqueta, også han en brasilianer oppvokst og utviklet under det vakre spillets (Joga Bonito) estetiske fane, fikk gult kort for å prøve seg på regnbuetrikset i sluttminuttene mot Troyes.

Han lyktes ikke med finta, ble møtt med raseri av Troyes-spillerne, og avblåst for å prøve å ydmyke motstanderen.

Konklusjon: Usportslig opptreden.

NEYMAR REAGERTE UMIDDELBART og brukte Instagram for å synliggjøre sin vrede. Takk for det. Det er ikke alltid like lett å være enig i det PSG-spilleren gjør når han ikke har ballen i beina, men han kjenner igjen en «voldtekt» av Joga Bonito når han ser en.

For hvis Ligue 1 ikke kan sette pris på noe av det mest spektakulære det vakre spillet har å by på, hva er da vitsen med å ha kunstnere i fransk fotball?

Les også: Rasende Neymar reagerer på hendelse i Ligue 1: - Veldig trist

Eller for å sette det på spissen, hva er da vitsen med fransk fotball?

Hva er vitsen med Lionel Messi i Paris?

HVIS RENGBUETRIKSET er i overkant ydmykende for en motstander, hva blir det neste? Forbud mot å vinne mer enn 5-0? Forbud mot Zidane-finta, forbud mot tunneler, eller forbud mot å ta en Panenka (chip) fra straffemerket?

Alt sammen er pinlig for den eller de i den mottagende enden, men sånn er også fotballen

Det handler om å vinne, og gjerne mest mulig.

Klarer du underholde på veien blir du elsket.

Her kan du lese flere kommentarer av MortenP

DET FINNES INGEN fornuft i å sanksjonere regnbuetrikset med gult kort. Det vitner bare om uvitenhet og mangel på forståelse for spillets idé og dybde. Det er ingen ondskap i tekniske kunstverk.

De bør helst rammes inn og henges på veggen.

Les mer fra Norsk debatt her

LEGENDER OG HISTORIE skapes og skrives gjennom øyeblikk på fotballbanen. Det er en grunn til at vi fortsatt snakker om det avgjørende straffesparket i EM-finalen i 1976.

  • Ved ballen, Tsjekkoslovakias midtbanespiller Antonin Panenka.
  • I mål, Vest-Tysklands keeper-legende Sepp Maier.

Resten er historien om den totale ydmykelsen som ledet til den sjokkerende triumfen, forårsaket av fotballhistoriens vakreste straffespark i EM-historiens første straffekonk.

Hvis fransk fotball ikke evner å sette pris på det, kan Lionel Messi like gjerne reise hjem i morgen.

Kommentarer til denne saken