Gå til sidens hovedinnhold

Fritt skolevalg gir oss elever noe å strekke oss etter

Vi vet selv best hvilken skole som vil passe oss – og det er rett og slett leit at byrådsleder Raymond Johansen og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen tror de vet bedre enn oss elever hvilken skole som vil være best for oss.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

I år kan ha vært det siste året 10. klassinger i Oslo selv fikk velge hvilken videregående skole de ønsket å starte på.

Vi har tidligere fått muligheten til å søke oss inn på den skolen vi har lyst til å gå på, men dessverre ønsker det rødgrønne byrådet i Oslo å ta fra oss denne friheten.

Det er på tide at politikerne lytter til oss elever når det gjelder saker som angår oss, og slutter å undervurdere vår rett til å velge hvilken skole vi skal gå på!

Selvstendige valg

Vi går i 10. klasse selv, og gleder oss til å begynne på videregående - for det er blant de få valgene vi har mulighet til å ta på egenhånd.

Politikerne styrer landet, de styrer kommunene og de styrer mye av det som skjer i samfunnet vårt. Men friheten til å bestemme hvilken videregående vi vil gå på burde vi som elever ha krav på!

Les også: Alle vet vel at man blir deprimert av å spise pasta? Det står jo på internett

Vi vet selv best hvilken skole som vil passe oss – og det er rett og slett leit at byrådsleder Raymond Johansen og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen tror de vet bedre enn oss elever hvilken skole som vil være best for oss.

Det finnes mange elever som blir mobbet, som ikke føler seg velkomne på den skolen de går på. For disse elevene er det viktig med en ny start.

Med fritt skolevalg får de muligheten til å søke seg vekk fra de menneskene som har mobbet dem, og det området de mistrives i. Disse elevene risikerer aldri få denne muligheten hvis byrådet bestemmer seg for å erstatte fritt skolevalg med nærskoleprinsippet eller loddtrekning.

Motiverende med konkurranse

Fritt skolevalg gir oss elver noe å strekke oss etter. Vi setter oss et mål vi ønsker å oppnå, og jobber hardt for det.

Fritt skolevalg gir oss motivasjon!

Se for deg at uansett hvor mye du jobber, og uansett hvor flink du blir er det bestemt at du skal gå på nærskolen din, eller en eller annen skole byrådet vil du skal gå på. Det er demotiverende og lite engasjerende.

Vi skulle ønske det var slik at alle var utrolig motiverte for å dra på skolen og lære nye ting, men slik er det dessverre ikke. Vi trenger noe som motiverer oss, noe som gjør at vi får lyst til å lære og gjøre det bra på skolen.

Vi mennesker sammenligner oss med hverandre hele tiden, og mange kan miste motivasjonen av at mange andre rundt en presterer bedre på skolen enn en selv og vil kanskje derfor ende opp med å falle ut av skolen. Dette må vi unngå!

Derfor er det viktig at elever får tilpasset undervisning, og muligheten til å gå på en skole hvor mange andre også forstår deg.

Uavhengig om du trenger mer utfordringer eller mer oppfølging i skolen, må skolen klare å tilpasse seg elevene slik at alle elever får den utdannelsen de trenger for å sikre seg en trygg og god fremtid.

Dette vil være mye enklere å gjøre for en lærer hvis mange av elevene er på samme nivå.

Fritt skolevalg hjelper derfor hver enkelt elev med å få en bedre mulighet til å lykkes i det samfunnet vi lever i!

Sosialt rettferdig

Sist, men ikke minst så fører fritt skolevalg til at elever fra hele byen kan gå på samme skole uavhengig av hvor foreldrene dine bor og hvor mye de tjener.

Det bør ikke være tilfeldigheter, foreldrenes økonomi eller valg av bosted, som avgjør hvilken skole vi får lov til å gå på. Men oss selv og vår egen innsats.

Derfor er fritt skolevalg også den mest sosialt rettferdige inntaksordningen.

Les mer fra Norsk debatt her

Fritt skolevalg er en mulighet for oss elever til å nå et mål vi setter oss, til å velge en retning for de neste tre årene som vi selv ønskes. Det vil hjelpe oss inn i et nytt miljø eller med å bli værende i det miljøet vi allerede er i.

Vi elever er de som kan vite best hvilken skole som passer akkurat oss.

Vi vil fortsette å kunne ha muligheten til å velge hvilken videregående vi skal gå på selv.

Det er nettopp derfor vi står sammen med alle de andre 62 prosentene av 10. klassingene i Oslo som mener at fritt skolevalg er det mest rettferdige inntakskravet!

Arina Aamir, nestleder i Aker Unge Høyre og Martha Solberg, styremedlem Aker Unge Høyre