Gå til sidens hovedinnhold

Frp er alene om å ville prioritere egne studenter først

Norge bruker 3,3 milliarder kroner på gratis studier til utenlandske studenter, og de har fortrinnsrett på studentboliger. Frp foreslo å endre dette for få uker siden, men ble stående alene.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Alle de andre partiene vil tvert imot beholde ordningene og - heller ta imot langt flere internasjonale studenter.

Dette blir svært dyrt, men de stemte samtidig nei til å få belyst kostnadene av det de vedtar.

Norge er et av svært få land med gratis utdanning for utenlandske studenter. Frp mener vi bør prioritere egne studenter først, og foreslo derfor at gratisprinsippet for norske studenter fortsatt skal gjelde. Vi synes det er rimelig at utenlandske studenter må betale en studieavgift for å gå på norske universitet. Våre studenter må nemlig betale for universitet i deres hjemland.

Dette stemte alle de andre partiene nei til.

Les også: Til en zoomer fra en boomer

12 000 studenter i boligkø

Norge bygger og subsidierer studentboliger, men det er kun et begrenset antall av studentene som får tilgang. Før studiestart, i august 2020, var det over 12 000 studenter i boligkø.

Frp mener vi må først og fremst sørge for de norske studentene, og derfor foreslo vi å fjerne fortrinnsretten til studentboliger som utenlandske studenter har. Norske studenter i utlandet har ikke fortrinnsrett, og de må skaffe seg bolig selv.

Da synes vi det er rett og rimelig at samme praksis må gjelde for utenlandske studenter i Norge. Dette stemte alle de andre partiene nei til.

Nå har flertallet på Stortinget vedtatt et mål om å kraftig øke antall utenlandske studenter til Norge. Hvis vi legger til grunn at en lik prosentandel av de nye vil disponere studentbolig som i dag, vil vi trenge 4213 flere studentboliger bare for å dekke den forventede økningen av utenlandske studenter.

Det bygges i år 1650 studentboliger. Det betyr at nesten alt vi bygger i de neste tre årene, til en kostnad tilsvarende to milliarder kroner, vil settes av til den forventede økningen av utenlandske studenter.

Dette advarte Frp mot, men ble stående alene.

Feier kostnadene under teppet

Det som kanskje overrasket meg mest var imidlertid ikke at Frp ble stående alene på en rekke områder, det var som forventet. Men det at alle de andre partiene samtidig stemte nei til vårt forslag om å få en egen sak for få belyst kostnadene av hva de faktisk vedtok, er overraskende.

Kostnadene med studentboliger er nevnt over. Men, når man samtidig vedtar å kraftig øke antall utenlandske studenter og vi allerede bruker 3,3 milliarder kr i året på dette - så snakker vi om milliardbeløp i nye utgifter.

Dette er kostnader som vil bli lempet over skattebetalerne, men de andre partiene ønsker altså å feie kostnadene under teppet. Frp mener det er direkte uansvarlig å ikke ville vite hva det man vedtar faktisk koster.

Les flere saker fra Norsk debatt her

Stortingsflertallet, alle utenom Frp, har nå vedtatt at de ønsker enda flere utenlandske studenter til landet, at de fortsatt skal få gratis utdanning og at de fortsatt skal få fortrinnsrett til studentboliger.

Dette selv om norske studenter må betale i utlandet, og norske studenter står i kø for å få studentbolig i Norge.

Dette er en prioritering i milliardklassen, som Frp ikke kan være med på. Vi vil fremme våre forslag på ny etter valget i 2021. Desto større Frp blir, desto mer gjennomslag vil vi få.

Kommentarer til denne saken