Gå til sidens hovedinnhold

Frp vil sitte på rævva fordi Kina brenner kull

Når en stortingskandidat fra Oslo er mer opptatt av å snakke om utslipp i Kina enn der hun selv bor, er det fordi hun vil slippe å innføre klimatiltak som faktisk virker her hjemme, mener Rasmus Hansson.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Hvor er MDG, der skoen virkelig trykker, spør Maria Zähler, fjerdekandidat til Stortinget for Oslo Frp. Hun beskylder MDG for å «holde kjeft om det som skjer i Asia». Der brennes det nemlig kull i store mengder.

At kinesiske CO2-utslipp skal være en hemmelighet MDG prøver å skjule er en nokså snodig påstand. Men jeg er enig med Zähler i at norsk valgkamp godt kan handle mer om Asia, og Afrika og Europa og resten av verden.

MDG, de andre grønne partiene i Europa, EU og miljøbevegelsen er svært engasjert i dette temaet: Se bare til saken om en karbontoll i EU, en sak der FrP og MDG faktisk kan enes.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Zählers inngang til «nyheten» om store utslipp i Asia er alt annet enn internasjonal: Frp mener vi ikke trenger anstrenge oss for å kutte utslipp her hjemme, fordi Norges utslipp er så små sammenlignet med utslippene fra verdens mest folkerike land. Problemet i den globale klimapolitikken er at altfor mange stater bruker FrP-logikken som fikenblad.

Den veldig store forskjellen mellom kineseren og nordmannen

Nesten alle land kan peke på andre land som slipper ut mer, og når alle gjør det er vi garantert å ikke fikse klimaproblemet.

En kineser slipper ut cirka det samme som en nordmann. Så hvilket argument vil Frp bruke for at kineseren bør kutte utslipp, men ikke nordmannen?

Les også: Erna Solberg: Tenk på dette når du sitter i kø

Den veldig store forskjellen mellom kineseren og nordmannen er denne: Kineseren produserer en enorm mengde varer, og derfor blir klimagassutslippene digre. Nordmannen kjøper Kinas varer i bøtter og spann, men utslippene fra vårt verdensledende forbruk er usynlig på klimaregnskapet vårt.

Nordmannen eksporterer også mye: Vi er verdens sjuende største eksportør av olje og gass. Men også utslippene fra olje- og gasseksporten som gjør oss til verdens rikeste, er usynlige på vårt klimaregnskap. Utslippene havner på kjøpernes regnskap, og det synes Frp og det politiske flertallet i Norge er veldig rimelig.

Frps klimapolitikk har lite med klimaet å gjøre

Frps klimapolitikk går ut på å peke på andre, for at vi skal slippe å gjøre noe selv. Det er andre lands ansvar å avverge en klimakrise, mens vi eksporterer oljen vår. For Frp er ny teknologi og næringslivet en magisk løsning som vil sikre at hverken politikere eller velgere trenger å løfte en finger for å endre egen adferd.

Tut og kjør! Alt blir OK, så lenge en unngår reelle klimatiltak som faktisk kunne gjort at Norge når sine klimamål.

Ønsker Maria Zähler lykke til

Når Frp vil ha bedre kollektivtilbud og andre nullutslippsalternativer, er vi helt enige med dem. Men Frp følger alltid opp med «før vi innfører strengere klimatiltak». Realiteten i FrPs politikk er mer kø, mindre kollektivtilbud, mindre trygge gater for gående og syklister, dårligere internasjonalt samarbeid og høyere utslipp.

Les også: Bukayo Saka: Plutselig var han ikke engelsk nok

Og vi er nødt til å ta inn over oss at høyere utslipp betyr at flere byer enn Lytton i Canada kommer til å brenne. Frps klimapolitikk har lite med klimaet å gjøre, og mye med å fiske stemmer hos dem som ikke har lyst til å ta klima-virkeligheten inn over seg.

Vi ønsker Maria Zähler lykke til med å få få bukt med utslippsproblematikken i Kina, men lurer på hva hun vil svare når kinesere spør: Du vil at jeg skal kutte mine utslipp, men hvordan vil du kutte dine?

Det kommende Stortinget trenger en stor MDG-gruppe for å presse Frp og alle partier til å ta ansvar for norske utslipp både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Kommentarer til denne saken