«Vesten ydmykes av Taliban. Tilfellet Afghanistan er en skam for tysk politikk».

Tittelen sto i går øverst på banneret til den vanligvis avbalanserte «Tagesspiegel» i Berlin. Avisa går rasende løs på Merkel-regjeringens ufattelig nonsjalante omgang med sikkerheten til de tusenvis av afghanerne som i løpet av 20 år bisto Bundeswehr – mennesker som nå svever i overhengende livsfare:

«Grusomme»

«Diplomater, hemmelige tjenester: Visste de ikke – eller ville ingen høre på dem? Begge forklaringer er like grusomme». Og:

«For en ydmykelse. En regjeringshær som gjennom 20 år ble møysommelig bygd opp – oppløser seg øyeblikkelig, mens de fleste – med presidenten – som for øvrig ikke har fortjent å inneha den tittelen - i spissen – flykter. Landet overgir seg. Og det gjør Vesten også».

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Skyve svarteper

Avisa peker på at problemet med de lokalansatte siden april har vært et tema i Berlin og gjenstand for utallige stridigheter mellom de involverte departementene, som var mer opptatt av å skyve svarteper videre til hverandre, enn å ta seriøst fatt i problemet.

Ambassaden i Kabul har gjentatte ganger de siste månedene sendt nødrop til Berlin om at det hastet med å få evakuert.

I stedet ble søknadene om asyl og oppholdstillatelse trenert.

Krangel

Nå krangler utenriksminister Heiko Maas (SPD) høylytt med forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer om hvem som ikke har gjort jobben sin. Begge mener at den andre burde ha oppdaget mye tidligere at ting i Afghanistan begynte å utvikle seg på en langt mer dramatisk måte enn hva de vestlige aktørene til da hadde forestilt seg som mulig.

Maas har et kjempeproblem, for hans egne diplomater i Kabul har allerede bekreftet overfor tyske medier at de i flere måneder sendte fortvilte meldinger hjem, uten at utenriksministeren og hans omgivelser var villige til å ta signalene på alvor.

Hovmod for fall

Senest i juni gikk han til frontalangrep på Det fridemokratiske partiet (FDP), for å drive med unødvendig oppisking av stemningen.

«Dere går åpenbart ut fra at Kabul kommer til å falle i løpet av noen få uker. DET er ikke mitt utgangspunkt», lød Heiko Maas arrogante utsagn.

Annegret Kamp-Karrenbauer må med sikkerhet besvare spørsmål i forbindelse med etterretningstjenestens innsats. Kan det være riktig at tyskerne stolte fullt og fast på amerikanske etterretningsrapporter – som gikk ut på at Kabul ville holde i minst ett og et halvt år?

Eller var det slik at de tyske etterretningsfolkene faktisk også sendte hjem rapporter om hva som faktisk holdt på å skje – uten at de ble trodd på?

Her kan du lese flere kommentarer av Asbjørn Svarstad

Krever avgang

Marie-Agnes Strack-Zimmermann fra FDP krevde allerede i går kveld på TV-nyhetene at så vel utenriksminister som forsvarsminister øyeblikkelig går av. Dette kravet kan i løpet av uka komme til å samle stor tilslutning i Forbundsdagens opposisjon.

Den tidligere topp-diplomaten Wolfgang Friedrich Ischinger mente på ARD-nyhetene i går kveld at den tyske valgkampen er en sannsynlig forklaring på at regjeringen viste seg så til de grader passivt. Han mener at politikerne rett og slett lukket øynene – i et naivt håp om at Afghanistan ikke utvikler seg til katastrofe FØR valget den 26. september.

Luftbru

Angela Merkel holdt i går kveld en tale til nasjonen, der hun snakket om «en fryktelig utvikling» i Afghanistan. Kansleren fortalte at 1900 afghanske hjelpere med familier allerede er evakuert, og snakket om at hun håper mange kan flys ut i løpet av de kommende dagene.

En time senere måtte to Luftwaffe-maskiner fly videre til Baku, fordi kaoset på landingsbanen gjorde det umulig å lande i Kabul.

Flere tyske kommentatorer peker nå på at Taliban har garantert fri utreise for alle utlendinger. Men talsmannen sa ikke noe om at også de mange tusen afghanske hjelperne får lov til å reise.

Les også: Er det som skjer i Afghanistan nå egentlig så veldig overraskende?

«Gal tysk vurdering»

Mange av dem befinner seg dessuten ikke på flyplassen, men skjuler seg i ulike «safehouse» i Kabul – der det bare er et spørsmål om tid før de blir oppdaget av Taliban.

I talen sin, konkluderte Angela Merkel med at ansvaret for dagens situasjon ligger hos mange.

«Der hadde vi en feilaktig tysk vurdering. Men det var ikke bare en feilaktig tysk vurdering, for den var utbredt.» Uttalelsen er typisk for Merkel. Denne gangen er det imidlertid ikke sikkert at det holder med å vedgå at også hun bærer et ørlite ansvar – under motto «det gjør vi jo alle».

Iskaldt

Tidligere utenriksminister Joschka Fischer fra De grønne legger ikke fingrene mellom når han snakker om måten det vestlige tilbaketoget finner sted på og hvor sterkt inntrykk det gjør på ham «når vi iskaldt etterlater de menneskene som har arbeidet for våre soldater, for våre hjelpeorganisasjoner.»

Den kristeligdemokratiske toppkandidaten Armin Laschet karakteriserer Afghanistan som det største nederlaget i NATOs historie. For ham kommer utviklingen på det verst tenkelige tidspunkt, siden han allerede står til halsen i problemer rundt håndteringen av flomkatastrofen for en måned siden.

Les også: Norges Afghanistan-skam

Raseri

Laschet legger ikke skjul på at han vet hvordan velgerkorpset vil reagere, hvis det blir kjent at hundretusener av afghanske flyktninger er på vei til Europa – les; først og fremst til Tyskland.

Erindringene om Merkel som åpnet grensene for hundretusenvis av syriske flyktninger, rir fortsatt tysk politikk som en mare. Bare trusselen om en gjentakelse, kan være nok til å mobilisere stor støtte for et høyrepopulistisk parti som ellers mangler provoserende temaer og helst bruker kreftene på internkrig.

Men Laschet vet nok også hva slags raseri det kommer til å utløse på grunnplanet, hvis det viser seg at hundrevis av lokale hjelpere – med mer eller mindre åpne øyne – er blitt overlatt til en fæl skjebne. Det er ikke bare inhumant – det er æreløst.

Hvor mange?

De nærmeste dagene vil vise hvor mange som ble overlatt til en mer enn usikker skjebne – av kyniske politikere som var mer opptatt av å drive valgkamp enn å redde folk i desperat nød.

Når de verste gemyttene legger seg, er tiden moden til de store oppgjørene omkring alt som gikk galt i Afghanistan. Etter 19 år, 130 milliarder kroner og 59 drepte tyske soldater, får det hele lov til å ende i tidenes nedtur. Nok av folk står allerede klare for å bidra med sine «hva var det jeg sa?»

Les mer fra Norsk debatt her

Game changer

For De grønnes spisskandidat Annalena Baerbock er Afghanistan et av de få temaene som kan redde deler av en ellers ulykkelig valgkamp – med en lang rekke av små og store feil. Allerede i april forsøkte hun aktivt å gjøre hurtig evakuering av hjelperne til et tema. Utspillet ble den gangen avvist som grunnløst – noe hun nå kan utnytte for alt det er verdt.

I en situasjon hvor mange ansvarlige politikere står tilbake i et mildt sagt merkelig lys, er det nærliggende å tro at denne saken blir en skikkelig game changer – men ikke den som verken sosialdemokrater eller kristeligdemokrater hadde håpet skulle komme.

Jeg tipper at Afghanistan kommer til å slå ned som en bombe i meningsmålingene og at denne misæren vil prege resten av valgkampen.

Og NÅ er det meste mulig.