Pandemien har gitt nye hull i barselomsorgen. Mange kvinner har født alene uten partner og stått alene i det som er fryktelig sårbare situasjoner. I pandemien har forskjellen mellom mor og far blitt enda mer forsterket.

Nå har det kommet tall som viser at kvinner aldri har ligget kortere på barselavdelingen etter fødsel enn de gjorde under pandemien. Det er nok neppe fordi de føler seg fornøyde og ikke trenger oppfølging. Jeg er helt sikker på at det handler om at de måtte være der uten partner.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Det er klart at mange kvinner ikke har villet være igjen alene når far ikke får være med! Vi fedre er kjempeviktige i barseltida, og barseltida er viktig for oss.

Fy søren så glad jeg er for at ikke kona mi skulle føde under pandemien. Å ikke kunne være der for henne eller barnet, men ikke minst det å ikke skulle få bli kjent med den lille før det var gått en tid. Det er ikke en god tanke.

Så utrolig overveldende å være mørbanka, potensielt revnet nedentil, tisse på seg og få et nytt menneske (!) på brystet samtidig – helt alene. Det er jo vanvittig.

På tide å gjøre noe med barselomsorgen.

Selv med en jordmor som mamma, og sidemann til fire fødsler aner jeg bare brøkdelen av rekkevidden og jobben som legges ned både før, under og etter en fødsel. Men jeg skjønner mer enn nok til å forstå at det er på tide å gjøre noe med barselomsorgen. Nå må vi menn virkelig komme oss på banen i kampen for barselkvinnene!

Vi hører historiene til mange kvinner som opplever at de ikke blir godt nok fulgt opp i barseltida. At de må løse alt selv, finne ut alt selv, sitte med frykten og usikkerheten selv. Ja, under pandemien har det vært ekstra ille, men manglende barseloppfølging er absolutt ikke noe som er unikt for den. Vi trenger store endringer.

Jeg er helt sikker på at vi menn ikke hadde funnet oss i mye av den behandlingen kvinner får i en så avgjørende fase av livet. Fødselsskader, enten det er langvarige bekkensmerter eller inkontinens, koster samfunnet mye. Men det gir også psykisk uhelse. Dette er bakgrunnen for at KrF har fremmet forslag om en helhetlig forbedring av fødsel- og barselomsorgen.

Les mer fra Norsk debatt

Kjemper for damene

Derfor går KrF nå i bresjen for store endringer i barselpolitikken og har fremmet åtte forslag på Stortinget. Vi vil blant annet lovfeste retten til å ikke føde alene. Vi mener også at den som føder må få en helt annen oppfølging etter fødsel gjennom blant annet tilbud om fysioterapi, oppfølgingssamtaler, ammeveiledning og hjemmebesøk fra jordmor.

Det kan ikke være sånn at du skal sette et helt nytt menneske til verden, for så å stå helt på bar bakke uten hjelp. Så ærlig talt, gutta: bli med å kjempe for damene!