Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Depardieu (73) er en gigant i fransk film, med 200 roller i løpet av 48 år. Han har spilt alt. I sin hittil siste er han den berømte detektiven Maigret.
Mange kjente skuespillere har fremstilt Maigret, og det var ikke innlysende å la Depardieu ta over. Men superlativene hagler, og skuespilleren har uten tvil tilført den berømte skikkelsen en ny dimensjon.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Vennen Vladimir
Bra for ham, for ellers stormer det rundt Dépardieu. I 2013 sa han seg lei av Frankrike, og fikk russisk nasjonalitet. For to uker siden postet han et bilde på Instagram der han omfavner Putin, under tittelen «vennskap». «La Vladimir være i fred. Uansett vet vi ikke hva som foregår. Og Ukraina har alltid vært et problem for Russland,» skrev han.
Nå er bildet fjernet, men det fortsetter å sirkulere på sosiale medier. For å oppnå russisk nasjonalitet måtte han skrive et brev der han erklærte å elske Putin, Russland, russere og russiske forfattere. Dagen etter tilbød Vladimir Volkov, president i Mordovia, han jobben som kulturminister. Han er uhyre populær i Russland, der han planlegger å åpne en restaurant i Sibir. Han har også latt seg døpe til ortodoks tro.
Voldtekt og alkohol
Men Depardieu slo seg ikke til ro med det. Han brenner livet i begge ender, for ikke å si begge land. Nylig ble han tiltalt for voldtekt, og han legger ikke skjul på at han har et alkoholproblem. Alt han gjør er utagerende. Samtidig kan han lese poesi i to timer på direkten på tv med enestående innlevelse.
Les flere kommentarer fra Vibeke Knoop Rachline
Da han ble døpt ba den ortodokse presten ham om å «brenne Satan». Selv det ser ikke ut til å ha vært nok til å stagge villdyret i ham. Egentlig passer han til å være russisk, men det passer svært dårlig nå. Hittil har han ikke kommentert krigen, men bare sagt at livet er vanskelig for ham nå.
Det er vanskelig for alle russiske kunstnere for øyeblikket. Dirigent Valerij Guergijev, kjent for sine nære bånd til Kreml og en konsert for russiske tropper i Syria, får ikke holde en konsert i Carnegie Hall hvor han skulle dirigere Wien-filharmonikerne.
Ukraina
Da er det stikk motsatt for Sean Penn, som er i Ukraina for å filme krigen. Presidentens stab sier at han er veldig modig «i motsetning til manga andre og særlig vestlige politikere». Og videre at han i dag «hører med til de som støtter Ukraina ved sitt nærvær hos oss». Det vestlige nærværet glimrer ellers med sitt fravær.
I mellomtiden etterforsker Maigret-Depardieu et nytt drap. En ung kvinne blir funnet drept på gaten i Paris, iført selskapskjole, men med billig undertøy. Vesken mangler, så det tar lang til å etablere hennes identitet. Det viser seg til slutt at hun kom fra – Ukraina.