Gå til sidens hovedinnhold

Game Of Thrones: episode 8, sesong 5

Verden gir lite mening om du ikke forstår sammenhengen, skriver Ola Buxrud.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Tenk deg at du aldri har sett Game of Thrones.

Du aner ikke hva som skjer der, og har ikke fått med deg handlingen. Og så begynner du å se serien, fra et helt tilfeldig startpunkt, for eksempel episode åtte i sesong fem.

Ingenting i serien gir da mening for deg. Folk oppfører seg rart, noen hater hverandre og noen elsker hverandre, kriger startes og kriger avsluttes, uten at du forstår hvorfor det skjer.

Land angriper land, det finnes farer og det kommer kanskje en vinter, men det er for deg helt uforståelig. Ingenting gir mening.

Men så får du se en «dette har skjedd hittil»-snutt. På et par minutter forklares hva som har skjedd i serien så langt. Du settes inn i viktige handlinger og hendelser, og du får vite hvorfor folk i serien er motivert til å gjøre det de gjør.

Du går tilbake til serien, og plutselig gir alt mening. Du forstår ikke bare hvorfor aktørene gjør det de gjør, du forstår også hva som motiverer dem, hvorfor kriger oppstår og avsluttes, hvorfor noen elsker hverandre og hvorfor noen hater hverandre.

Plutselig står det meste klart. Er du med så langt?

Les flere saker fra Norsk debatt her

Ok, – Game of Thrones er livet ditt. «Dette har skjedd så langt»-snutten er historiefaget. Vi som allerede lever i verden har et ansvar for å forklare denne merkelige og kompliserte tilværelsen for folk som plutselig blir født og eksisterer her.

De nye er luftlandsatte og forvirrede, akkurat som vi var. De har begynt på episode åtte i sesong fem, uten å vite det.

Historiefaget skal da, enkelt og greit, forklare de nye hva som har skjedd så langt og hvorfor verden er som den er.

Det skal forklare hvordan verden har blitt slik den har blitt, hvorfor folk har gjort slik de har gjort, og dermed hvorfor verden er slik den er.

Som i Game of Thrones gir lite i verden mening om du ikke forstår sammenhengen. Vi får håpe dagens politikere er gode nok og vennlige nok til å fortsette å gi nye mennesker en enkel innføring i hvorfor verden er som den er.

Det ville, generelt sett, være ubehøvlet å berøve nye mennesker selve muligheten til å forstå den verden de skal bruke livet sitt i.

Reklame

Opptil 50 prosent på turbukser hos Anton Sport

Kommentarer til denne saken