Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.
På Elbilforeningens ferske nettside ladeher.no har 700 osloinnbyggere vært inne og plottet inn på kartet hvor i Oslo de trenger gatelading. Vi skulle ønske at politikerne var like effektive og handlekraftige som innbyggerne.
For det var ikke mye kraft over ladeutbyggingen i Oslo i 2022. Til tross for at byrådet lovet 200 nye ladepunkter, bygde de 11 og fjernet syv.
I tillegg reserverte de 46 ladepunkt til bildelingstjenester. I realiteten betyr det at elbilister uten egen parkeringsplass har et dårligere ladetilbud nå enn de hadde for et år siden.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Kommunal gatelading er avgjørende
Mangelen på kommunal gatelading står nå i fare for å bli en flaskehals for Oslos elbil- og klimamål.
Innen 2030 skal alle biler på veien være elektriske. Mange i Oslo bor i leiligheter uten fast parkeringsplass. Kommunale ladepunkt på gata er deres «hjemmelading» og den eneste muligheten de har til å lade elbilen over natta i nærheten av der de bor.
Les også: Ladetrikset er kjempesmart – men ikke alltid lett å finne ut av
Planlegger 350 nye ladepunkt i 2023
Da Elbilforeningen tidligere denne uken kritiserte kommunen for treg ladeutbygging lovet samferdselsbyråd Sirin Hellevin Stav at det innen utgangen av 2023 vil komme 350 nye ladepunkter. Det er bra, og hvis det skjer, er det et sårt tiltrengt tilskudd til Oslo gateladetilbud.
Bymiljøetaten anslår i en utredning fra 2020 at det trengs 1000 nye ladepunkter innen 2025. Så langt har elbilistene ikke fått innfridd løftene fra byrådet om et bedre kommunalt ladetilbud.
Les også: Mitt råd er enkelt: Ikke bruk Ernst & Young i varslingssaker
Bygg ladere der folk har behov
Elbilforeningen forventer at byråden raskt følger opp løftet med å konkret fortelle hvor i byen ladepunktene skal bygges.
For det er viktig at ladepunktene plasseres på steder i byen hvor det faktisk er behov.
10 nye ladepunkter i et villastrøk hvor flesteparten har en hjemmelader i garasjen hjelper lite. Ladepunktene må plasseres i de områdene hvor behovet er størst – derfor har også Elbilforeningen lansert nettsiden ladeher.no hvor innbyggerne kan plotte inn hvor i byen de trenger ladepunkt.
Les også: «Hva med pappaen, da? Har ikke babyen en far?»
Flere ladepunkter går ikke på bekostning av andre gode klimatiltak
Ladepunkter som reserveres til bildeling må komme i tillegg til de 350 ladepunktene som er lovet av byråden. Det er flott at kommunen satser på elektrisk bildeling, men i 2022 mistet gateladende elbileiere flere ladepunkter til bilutleie.
Med en slik strategi er det fare for at noen gir opp og velger en fossilbil fremfor en elbil.
Sirin Stav pekte på kollektivtrafikk, sykkel og gange og delebiler, da hun kommenterte antallet nye ladepunkt for 2022. Klimakampen trenger et mangfold av løsninger for å kutte nok utslipp.
Det er grunn til å minne om Bymiljøetatens egen utredning som sier at behovet for kommunal gatelading er prekært selv om trafikken reduseres i tråd med kommunens målsetninger om trafikkreduksjon.
Å bygge flere kommunale ladepunkter i Oslo går ikke på bekostning av øvrige klimatiltak. Også i framtida vil det finnes innbyggere i byen som trenger bil, og vi må legge til rette for at det er en elbil.
Bare slik kan Oslo nå egne klimamål.