Vi som et av få land har faktisk råd til å gjøre noe med den tøffe hverdagen mange opplever.

Historien gjentar seg og den norske staten blir rikere og rikere for hver krise som kommer, men hver gang rammes folk flest og små og mellomstore bedrifter.

Det er ikke noe nytt at noen sliter med å betale regningene sine, men det som er nytt nå er at det er meget vanskelig også for mange folk med fast jobb.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Det hjelper fint lite med 180 kroner mer i trygd eller pensjon når strømregningen stiger med 1800 kroner og mat, drivstoff, transport og boligkostnader likeså.

Det eneste vi hører i daglige nyhetssendinger er at noen har det verre enn oss og at det er krigen som ødelegger alt. Partier, økonomer og redaksjoner konkurrerer om hvilke tiltak som er best for bedrifter og helt vanlige folk når det er litt krise.

Kutt ut jakten på de som skaper noe

Det er ingen tvil om at de fleste av oss vil komme greit gjennom denne krisen også, men det er mulig å komme med en hjelpende hånd til helt vanlige folk som nå sliter.

Vi skremmes med renter, vi skremmes med inflasjon og forsterket klimakrise.

Når frykten for at noen som har mer enn nok får ta del i statlige utbetalinger er det tryggest å sitte i ro uten å gjøre noe som helst.

Verken denne regjeringen, eller forrige regjering, eller partier på stortinget har intensjoner om å gjøre det enkelt og greit, og likt for alle innbyggerne.

I skrivende stund kan vi lese at Petoro leverer rekordstore 528 milliarder kroner fra oss innbyggere til den norske stat. Dette kommer på toppen av rekordstore skatteinntekter fra våre felles naturressurser.

Les også: Regnestykket går ikke opp

Kjære Støre og Vedum og alle dere på stortinget. Ikke bare stå fram og fortell hva som ikke er mulig, men fortell oss heller hva som er mulig.

Kutt ut jakten på de som skaper noe og ikke bruk energien på de som velger å flytte, for de klarer seg nok. Når oljefondet nå straks passerer 14.000 milliarder kroner, ja så kan folket få de 528 milliardene fra Petoro dette året. Det ville gitt hver eneste innbygger cirka 100.000 og sårt tiltrengt likviditet til husholdningene som sliter.

Gi de med minst et pusterom

Og kjære dere eksperter i finansdepartementet som ville miste nattesøvnen av et slikt forslag. Det er en måte å gjøre dette på som ville tatt de rike litt ekstra. Dette kan gis som skattbar inntekt og da ville de som tjener mest fått 50 prosent skatt og mye av pengene ville kommet i statens trygge hender igjen.

Men de med aller minst ville kunnet få et pusterom, ordnet opp kredittkortgjeld, fylt opp kjøleskapet og fått unna regningene.

Betingelsene måtte uansett være at det ikke gikk til fradrag på andre ytelser. Hvordan kan folk flest bare godta at staten forteller historien om at vi har ikke råd å hjelpe fordi vi må spare til neste generasjon?

Kan det være at norske myndigheter ikke stoler på folks evne til å håndtere et borgerutbytte fra staten? Det trenger ikke staten bruke energi på i et fritt land, fordi folk må få bestemme over egen inntekt.

Jeg er helt sikker på at 100.000 kroner per innbygger, først og fremst ville ha vært et løft for de med minst, og de med mest ville ikke merket det over hodet.

Det er flere energistater som gir utbytte til folket i gode år, og Norge er i en særstilling nå, og burde kunne gitt et utbytte til hver innbygger som merkes på økonomien.

Som jeg har skrevet tidligere ville de fleste av disse pengene jo uansett blitt satt i produksjon på en eller annen måte slik at staten fikk inn både mye i MVA. og avgifter. Våre naturressurser tilhører oss alle men det har dessverre etablert seg en sannhet om at det er finansdepartementet sin formue, men det er folkets formue og nå er det tid for deling og ikke bare fordeling.