Gå til sidens hovedinnhold

Gi ungdom vaksinen nå!

Vaksineprioriteringene handler ikke bare om å unngå død, men om muligheten til å være ungdom.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Dette innlegget ble først publisert i NRK Ytring. Nettavisen har tillatelse til å bruke det.

«Jeg får ikke vaksinen», sier den 17 år gamle jenta på kontoret mitt. «Nå orker jeg ikke mer. Jeg får ikke lov til å leve».

Hun er kronisk syk med hjerte- og lungesykdom. Hele livet har hun og familien passet ekstra godt på for å unngå infeksjoner. Hun har ikke vært på skolen eller sammen med andre enn familien siden mars.

I Norge lever det mange ungdommer og unge mennesker med kroniske sykdommer. Vi i helsevesenet jobber for å hjelpe dem slik at de får mulighet til å utvikle seg og delta i samfunnet på lik linje med andre unge mennesker.

Ungdomstiden er en tid med store endringer, en ekstra viktig tid i livet. Ungdommene skal utvikle seg biologisk, utvikle personlig identitet og etablere selvstendighet og uavhengighet fra foreldre.

Denne utviklingen er helt avhengige av at ungdommene får delta i samfunnet og være sammen med jevnaldrende. Ungdommene er framtidens voksne i Norge. Vi må ta ekstra godt vare på dem.

Les også: Byer med smitte må vaksineres før småkommuner uten koronasmitte

Mange unge mennesker har det vanskelig under pandemien. De har måttet tåle å leve liv isolert fra andre på sin egen alder i en periode hvor det å vende seg bort fra foreldrene og ut i samfunnet er ekstra viktig. En del ungdommene har kroniske sykdommer som har ført til at de har vært isolert fra samfunnet i lang tid.

Vi vet at det å ha en kronisk sykdom i en verden uten korona er en trussel mot normal utvikling i ungdomstiden. Nå har disse ungdommene fått det enda verre. De har måttet sette livet på vent i større grad enn andre ungdommer.

I FHIs vaksineanbefalinger er unge med enkelte kroniske sykdommer ikke øverst på prioriteringslisten. Unge mennesker under 18 år er ikke på listen i det hele tatt, til tross for at vaksinen fra Pfizer er godkjent fra 16 års alder.

Det er vanskelig å forstå hvorfor ikke disse menneskene skal prioriteres nå. De utgjør ikke en stor gruppe i samfunnet. Unge mennesker har ofret ekstra mye og fortjener å få muligheten til å leve og utvikle seg i en av de viktigste periodene i livet.

Ungdommer fra 16 års alder med kroniske sykdommer som har ført til isolasjon over langt tid, bør prioriteres for vaksinasjon nå. Vaksineprioriteringene handler ikke bare om å unngå død, men om muligheten til å være ungdom.