Gå til sidens hovedinnhold

Gjenåpningen kommer for sent, Raymond

Jeg er stygt redd for at trinn to i gjenåpningen kommer for sent til å berge det utall serveringssteder som nå står på randen av stupet.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Raymond Johansen tillyser pressekonferanse om gjenåpningen av Oslo fredag 21. mai, altså om over en uke, men sier allerede nå at ikke er aktuelt å åpne for trinn to i gjenåpningsplanen før etter 27. mai.

Herværende skribent er stygt redd for at dette ikke holder. Raymond og byregjeringen i Oslo er for defensiv og dermed for sent ute til å berge et utall serveringssteder som nå står på randen av stupet, om de ikke allerede har falt utfor.

Ser seg tvunget til å gi opp

Nesten hver eneste dag de siste ukene kan man hos Nettavisens lillebror Avisa Oslo lese om restauranter og serveringssteder som ser seg tvunget til å gi opp. Koronastøtten gjennom regjeringens kompensasjonsordning kommer for sent eller uteblir ofte helt, rapporteres det fra bransjefolk som nå for lengst har fått gårdeieren på døren.

Les også: Rasistiske vitser og skitstormen som fulgte

Det skal sies at mange gårdeiere har oppført seg korrekt og vært tålmodige i denne vanskelige, for ikke å si håpløse tiden. Men det går en grense, også for dem.

Til krampa tar dem

Nå går kompensasjonssøknadene frem og tilbake mellom Brønnøysund og revisjonsgiganten KPMG, oftest bare for å gi søkeren beskjed om at en eller annen dokumentasjon mangler. Og så er det på'n igjen, til krampa til slutt tar rotta på pubeieren. Og jeg understreker: denne beskrivelsen er ikke unntaket, den er snarere regelen.

Skulle nesten tro det hele var planlagt, for slik å begrense eller i det minste bremse utbetalingene. Men det resonnementet skal få ligge, i alle fall i denne omgang.

Les også: Høyre må legge fra seg berøringsangsten for Kina

Men her er det at Raymond Johansens bidrag kommer i seneste laget. Dersom de øvrige forutsetninger og løfter fra regjeringshold hadde vært til å stole på, og ikke slik som beskrevet over, kunne hans plan kanskje holdt. Men den gang ei, ikke slik det nå er fatt.

Mange vil ha «lagt på lokket» for godt

I Oslo ligger smittetallene de siste dagene så lavt som vi overhodet kan forvente å få dem - inntil byen er mer eller mindre gjennomvaksinert. Så lenge har heller ikke Raymond Johansen og Robert Steen tenkt å vente.

Trolig kan utelivsbransjen, Oslos puls, åpne på sparebluss fra månedsskiftet mai/juni etter fem måneder med stengte dører og fjorten måneder i koronaens klør. På det tidspunkt er jeg stygt redd for at utallige bar-, pub- og restauranteiere har «lagt på lokket», mange av dem for godt.

Kanskje klarer Raymond Johansen å dele ut enda noen støttekroner nettopp i begynnelsen av juni, det er i alle fall planen. Det ville unektelig vært bedre å åpne på sparebluss, ikke minst uteserveringene, like over 17. mai, og så gi støttepakken på kjøpet.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Kommentarer til denne saken