Det er EM i fotball– og det får mange nordmenn til å drømme om å sette opp sitt eget lag. Og disse ideene kan også brukes som inspirasjon til å investere sparepengene dine.

Med riktig spiss kan du vinne turneringen - men ikke hvis du har betydelige svakheter i resten av laget.

Et vellykket fotballag, som en vellykket investeringsportefølje, krever en kombinasjon av svært forskjellige komponenter. Med et sterkt lag, hvor alle bidrar med noe unikt, kan du vinne mesterskap.

Men dessverre kan svake ledd og feilinvestering også bety at teamet ditt, og sparepengene dine, mislykkes helt.

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

Er du Drillo eller en spansk nykommer?

Det er opp til deg som person om strategien din skal gå etter Drillos lunefulle forsvarsfilosofi: Der du sannsynligvis aldri taper stort – men heller aldri vinner mye. Eller, et spansk ungdommelig sprudlende angrep der du enten kan vinne turneringen, eller bli sendt ut helt ydmyket i de tidlige rundene.

På benken har du pengene dine som du kan plassere når det vil være nødvendig. Men de beste spillerne har du på banen.

I forsvar setter du vanligvis de stabile spillerne med en sterk psyke som du kan stole på.

De er som statsobligasjoner- som gir stabil avkastning- og fortsetter å blokkere skudd fra motstanderen under vedvarende hardt press - markedsuro - der alt bare går galt.

Hvor mange forsvarsspillere du velger å ha på laget avhenger av hvilken (trener)type du er og hvor langt du er i turneringen - eller i livet.

Hvis du har mange kamper - eller år - foran deg, kan du inkludere flere aksjer fra store selskaper i forsvaret. Det spiller ingen rolle om du taper noen kamper her og der hvis du holder fokus på en fornuftig langsiktig høy posisjon i turneringen.

Les også: Vrakingen av det engelske stortalentet vekker oppsikt: - Største overraskelsen i EM for meg

Men hvis du nærmer deg finalekampene, eller pensjon, burde disse aksjene beveges opp i feltet eller helt ut av teamet.

På midtbanen har du den solide kjernen. Det kan bestå av en indeks av aksjer fra hele verden for å sikre langsiktig momentum på banen.

Kanskje du finner din Ibrahimovic

Hvis du har en speider skjult i magen og virkelig bruker tid på å følge spillere/selskaper, kan du også håndplukke et lengre spekter av spillere /aksjer i store selskaper fra svært forskjellige bransjer og regioner i verden.

Så det spiller ingen rolle at en av dem ikke presterer sitt beste på dagen, så lenge de andre leverer ganske stabilt.

Midtbanen kan også deles inn i defensive og offensive spillere – eller verdi-og vekstaksjer– vanligvis fra de store – der et selskap som Novo Nordisk er bra hvis laget er under høyt press, mens de offensive teknologiaksjene presterer best når stemningen i markedet er god.

Når du må velge angripere, begynner det å bli spennende... og vanskelig.

For hvis du er i stand til å finne din Ibrahimovic, kan det hjelpe deg med å vinne turneringen. Men fordi angriperne tar mindre plass i din samlede utvalg - eller porteføljen din - har du også råd til å gamble litt.

Angripere er vanligvis veldig emosjonelle - eller volatile - og kan ha store svingninger der de kan svinge fra å score hattrick til å brenne sjanse på sjanse.

Kom deg gjennom spillet med æren i behold

Hvis du har fulgt en spiller - eller selskap - tett i lang tid, kan du sette pengene dine på det faktum at talentet kan være i stand til å forstyrre en hel sektor hvis spilleren biter.

For eksempel kan det være en børsnotering av et populært amerikansk teknologiselskap som har verden for sine føtter- og enten blir enrungende suksess eller krasjer med et smell.

Les mer fra Norsk debatt her

Angriperne kan være de som bestemmer om du vinner EM og samtidig de med høyest risiko.

Men selv om de har en total nedsmelting og brennende feil i straffesparkkonkurransen, med et solid forsvar og en stabil midtbane, kan du fortsatt komme deg gjennom spillet med æren i behold.

Godt EM til alle!

Informasjonen i denne saken skal ikke ses på som investeringsråd, plasseringer i verdipapirer medfører risiko, og historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.