(Dalane Tidende): Et lite innspill i debatten om innekatt og katter som dumpes. Jeg ser med forferdelse, i Dalane Tidende og Facebook-gruppen «Dyr mistet og funnet i Egersund» at katter forsvinner, dumpes og blir overkjørt ukentlig, noen ganger flere i uken.

Dette er ikke eksakt statistikk, men si det er én i uken i lille Egersund, så er det 52 katter som forsvinner eller dør i året. Dette er 52 familier som mister et kjært familiemedlem, med den sorg og tragedie det medfører.

Dette kan i mange tilfeller unngås med å tenke annerledes, og nytt.

Min mor på 84 år vokste opp i Storgaten i Egersund, og da hun var ung hadde de både hund og katt. På den tiden var det vanlig å åpne døren og slippe ut både hund og katt, for så å slippe dem inn igjen på kvelden. På et tidspunkt ble båndtvang innført for hund, men katten fikk fortsatt gå løs.

Jeg er rimelig sikker på at argumentasjonen var nokså lik den gangen som vi har nå, vedrørende katt i band og innekatt, men da om hund.

Les også: Det er forskjell på å tidvis ha veldig lite, og å aldri ha nok, VG

Hundeeierne måtte da begynne å lufte hundene sine i band, og hundene ble mer inkludert i familien på en hel annen måte en før – ikke minst måtte de plukke opp skitten når de var ute på tur. Hundehold ble til det bedre både for mennesker og hund, etter min mening.

Jeg tror ikke du finner så mange i dag som vil tilbake til tiden da alle hundene bare sprang løs.

En katt er ikke helt som en hund, men likheten er større en du tror.

Ønsker du en kjæledegge som du kan ta med på joggetur, er ikke katt løsningen. Å gå tur med katt tar tid og krever tålmodighet, men til gjengjeld får du en lang tur i tid, ikke i kilometer. Å leve med en innekatt setter krav til deg, da katten krever mer oppmerksomhet fra deg. Du bør lufte katten, som du ville gjort om du hadde en hund.

Jeg møter stadig argumentasjon fra folk om at «katten min nekter å ha på seg sele» «Katten min hater å kjøre bil» «Katten er et rovdyr og må være fri» Alt er en tilvenning, og det er det samme med hunder – uten trening så hater de også å gå i band og kjøre bil.

Les også: Kommer man seg bedre fram her i livet i en Lamborghini enn på sykkel?

Min kjære katt Mille har hatt band på seg siden hun var tre måneder. I starten hadde jeg alltid med den trygge bagen hennes, både på tur og i bilen, slik at hun hadde en trygg plass å gå til om hun ble skremt. I dag elsker hun å gå på tur og kjøre bil, og hun er med overalt der jeg ferdes. Hun maler når vi tar på henne bandet, fordi hun forstår at det blir tur.

Mille gjør ikke fra seg ute, om hun ikke må, derfor har jeg kattedo i bilen og i båten. Det er praktisk når vi er på besøk hos venner. Må hun på do, er ikke bilen langt unna. På lengre turer har jeg med ryggsekk som hun kan være i når hun blir trøtt. Det gjør at vi kan ta toppturer og lengre turer sammen.

Jeg har hatt mange katter i mitt liv, de har alle vært utekatter og ingen av kattene ble gamle. Mille, som bildene viser i denne artikkelen, er definitivt den gladeste katten jeg noensinne har hatt.

Valget mitt om å ha katt i band har jeg aldri angret på.

For noen er det helt utmerket at katten kan være ute, om du bor slik til at det ikke er trafikk eller annen fare. Men, da bør katten kastreres og merkes. Bor du i byen, eller i trafikkerte byggefelt, så er ikke alltid en løs katt det beste. Da bør du vurdere en innekatt som du går tur med i band.

Uansett så må du ta deg tid til å ha katt eller hund. Husk, det er et liv med følelser og behov.

Har du ikke tid til å følge opp katten, bør du ikke anskaffe deg katt.

Les også: Derfor må vi tørre å se at det skjer

Husk også at en katt kan bli 20 år gammel. Ta det med i beregningen når du sier ja til katt.

Alt er bare snakk om tilvenning, og om flere vurderer denne måten å ha katt på, så vil det bli mindre tragedier. Dette er bare én måte å ha katt på, og ikke den eneste rette måten. Det er mange gode løsninger der ute, men det viktigste er å forbedre kattens liv.

Ta gjerne kontakt for råd og tips, om innekatt og katt i band. Med de beste ønsker for et godt katteliv.