Kommentarfelt og epostbokser er fulle av meldinger fra selvutnevnte eksperter på vaksine, eller «slangegift» som en av dem kalte det.

I stedet for å bli rasende, kan vi tenke som når kvinnen foran deg i den lange dokøen gir opp og går.

Værsågod, rykk fremover i køen!

Med litt flaks er det så mange eldre vaksinemotstandere at vi andre får både en og to doser i god tid før sommerferien. I så fall skal jeg smile overbærende hver gang jeg flytter en konspirativ antivaksine-mail til søppelbøtten.

Værsågod, rykk fremover i køen!

Folkehelseinstituttet har to scenarier - et nøkternt og et optimistisk. I det nøkterne vil alle over 18 år ha fått tilbud om vaksinering før midten av juli. Det optimistiske er en måned tidligere, slik at alle voksne i Norge kan få en normal sommerferie med vaksinepass.

Spørsmålet du må stille deg: Finn din egen gruppe i skjemaet og spør deg selv om du er bekymret for vaksinemotstandere som står foran deg i køen, men som ikke vil ta vaksinen.

Grunnen til at jeg kveler vaksinemotstanden med et gjesp er dette: Inntil alle har fått tilbud om vaksine, spiller det ikke stor rolle om den neste vaksinen går til en 20-åring i Levanger eller en 34-årig vaksinemotstander på Nesodden.

Det er derimot viktig etterpå fordi noen grupper ikke kan ta vaksinen, og fordi det er viktig at summen av antall som har blitt friske av sykdommen (og har antistoffer) og antallet som er vaksinerte er høyt nok til at vi får flokkimmunitet (trolig et sted over 60 prosent).

Flokkimmunitet betyr ikke at hele flokken er immun, men at virusets smittespredning stopper opp fordi et flertall av dem som kunne blitt smittet og smittet videre, er immune.

Men er du ikke redd for å dø av blodpropp? Har du ikke lest alle sakene om folk som har dødd etter å ha tatt vaksinen?

Svaret er ja på begge spørsmålene, men det gode motspørsmålet er om folk ikke kan regne.

I Norge har rundt 81.000 vært registrert med covid-19, og antall dødsfall nærmer seg 700. For å gjøre det enkelt, kan vi si at nesten 1/100 del av de som har fått covid-19 har dødd av sykdommen til nå i pandemien i Norge.

I hele verden er den tilsvarende andelen 2,2 prosent dødsfall av registrerte tilfeller, ifølge Worldometer.

Tallet trekkes opp av høy dødelighet blant eldre og svake pasienter. Hvis vi ser på et gjennomsnitt, har det sirkulert tall mellom 0,2 og 0,3 prosent av de som blir syke.

Å få covid-19 er altså ingen dødsdom for folk flest, men det betyr ikke at sykdommen er til å spøke med. Stadig kommer alarmerende forskning og beretninger om langtidsvirkningene av sykdommen.

Kortversjonen er at du ikke har lyst på covid-19.

Til nå har 122.000 mennesker fått AstraZeneca-vaksinen her i landet, og vi har altså en håndfull personer som (kanskje) har fått blodpropp som en bivirkning. Det kan være helt tilfeldig, men det kan også være en reaksjon på vaksinen. Men inntil vi vet bedre, så la oss si at muligheten for blodpropp er en bivirkning.

Like fullt: De regnes med at 20-30 prosent av dem som blir alvorlig syke av covid-19 får blodpropp.

Enkel matematikk: Hvis du kan velge mellom 1/30.000-dels sjanse for blodpropp (4/122.000) ved å ta AstraZeneca-vaksinen, eller 1/333-dels sjanse for å dø hvis du blir syk med covid-19 - hva velger du da?

Embed

På Grorud og Stovner er nå over 1.200 av 100.000 syke av covid-19, og andelen smittede blant barn under 20 år er over 2.500 per 100.000, ifølge regnestykker Aftenposten har gjort på de offisielle tallene.

Står du i vaksinekøen på Stovner og Grorud, vil altså hver åttiende person du møter, ha covid-19. I aldersklassen under 20 år, er det tilsvarende tallet hver førtiende. Det nærmer seg altså stygt en smittet person per skoleklasse i gjennomsnitt.

Og så er det noen som lurer på om de skal ta vaksinen...

Det er tillitsvekkende at helsemyndighetene satte vaksinering med AstraZeneca på pause og lot 30.000 doser ligge på lager. Trolig kommer klarsignalet om kort tid, og da betyr ikke denne pausen stort. Selv med 63.000 nye doser til Norge i neste uke, ville Oslo alene klart å ta både lageret av AstraZeneca og de nye vaksinene på en uke.

Går det en uke eller to til, så er det heller ikke avgjørende. Vaksinen tåler seks måneders lagring, og det kan gå 12 uker mellom første og andre vaksinering.

Moralen er: Vær overbærende over folk som tror de har sett lyset, eller som ikke kan regne. Inntil videre er ikke vaksinemotstand noe stort problem her i landet. De aller fleste av oss tar vaksine frivillig normalt, og i denne ekstraordinære situasjonen står vi med armene åpne og ermene oppbrettet.

For hver vaksinemotstander, hør din indre stemme: Du rykker fortsatt fremover i køen!

PS! Hva mener du? Vil du ta vaksinen, selv om det er en liten sjanse for bivirkninger? Eller vil du heller ta sjansen på å bli smittet av koronaviruset? Skriv et debattinnlegg!