Gå til sidens hovedinnhold

Glem Brauten, han har ingen ting å bidra med

Ståle Solbakken kunne ikke brydd seg mindre om Erling Braut Haaland. De som kan fotballhistorien sin, vet at det er bra.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Norge - Latvia, TV2 lørdag kl 18.00

VERDENS MEST ETTERTRAKTEDE fotballspiller, Erling Braut Haaland, er totalt uinteressant for Norge. Han er skadet. Han skal ikke spille mot Latvia og Nederland.

I Tyskland gjøres det daglige numre av at superstjerna stiller seg bak våre beste menn, og at han skal se Norge mot Nederland i Rotterdam.

I Oslo sitter Ståle Solbakken og sier «hva så?»

Les også: 2021 er allerede et godt år for Norge

DET ER TO kamper igjen av landslagsåret 2021. Norge er i VM-posisjon, og det viktigste av alt er å holde fokus. Det er det eneste som betyr noe. Ett hundre prosent fokus. Først Latvia på Ullevaal lørdag, så Nederland i Rotterdam til tirsdag.

En kamp av gangen, ingenting annet.

Fokus!

STÅLE SOLBAKKEN VET det. Det er derfor han ikke bryr seg om Erling Braut Haaland kommer på besøk, blir i Marbella eller ser kampen hjemme i Dortmund. Akkurat nå interesserer Erling Braut Haaland Norges landslagstrener midt på ryggen.

Ståle Solbakken har andre ting å tenke på, og Brauten kan ikke påvirke noe som helst.

Derfor landslagstrenerens likegyldighet.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

FOTBALLHISTORIEN ER FULL av eksempler på feil fokus inn mot viktige kamper. Det verste av dem alle er Brasil i sitt eget VM i 2014. Neymar ble skadet før semifinalen mot Tyskland, og plutselig handlet alt om han som ikke kunne spille.

Absolutt alt.

I VM-BOKA som ble utgitt sammen med kamerat Tom Stalsberg og de litterære VM-veteranene Jon Michelet og Dag Solstad, skrev jeg blant mange bokstaver følgende om Brasils totale mangel på fokus i Belo Horizonte 8. juli 2014:

«Det er greit å gjøre et nummer av Neymars ryggskade, alle lag ville gjort det, men å oppfordre folk til å bære Neymar-masker på tribunen, ta med seg drakta hans inn på banen, og la keeper Júlio César og kaptein David Luiz løfte den med hvite knoker når nasjonalsangen gjaller, er forbi all kampoppbyggende fornuft. Som om Neymars tilstedeværelse i ånden kan løfte og hjelpe Brasil til finalen. Som om lagets store stjerne kan ta dem til Maracaña uten å spille.»

Les flere kommentarer fra MortenP

Etter 29 minutter sto det 0-5.

Etter 90 minutter 1-7.

«Es ist verrückt», sa Tysklands Thomas Müller i intervjusonen etter kampen.

Han hadde helt rett, feil fokus er galskap.

Les også: Bak Brauten er det alltid en helt ålreit reserve

UTEN SAMMENLIKNING FORØVRIG, Norge går ikke i den fella. Vi har Ståle Solbakken. Han holder ikke bare laget i øra. Han holder hele nasjonen i øra. Det er selvfølgelig hyggelig om Erling Braut Haaland skulle dukke opp her eller der og heie på laget, men for Norges VM-sjanser er det ett hundre prosent likegyldig hva han bruker fritida si på.

Neymar fikk ingen pasninger i Belo Horizonte.

Brauten får ingen i Rotterdam.

Derfor er Ståle Solbakken knallhard på det Luiz Felipe Scolari glemte før semifinalen mot Tyskland.

Fokus!

Les mer fra Norsk debatt