Bodø/Glimt – Rosenborg 2-2

FØR KAMPEN VAR de sjanseløse og et lag i kaos. Etter den første omgangen av den offisielle delen av sesongen hadde utskjelte Rosenborg stått opp fra de døde. De hadde nesten ikke ballen, den var Glimts i 75,3 prosent av tida, men hva så?

Rosenborg så ut som et fotballag igjen, og ledet 1-0 til pause.

Med litt flyt og marginer kunne det vært mye mer.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

DET ER MANGE sider ved Rosenborgs oppsiktsvekkende oppvåkning på Aspmyra. De viktigste handler om Kjetil Rekdals fotballhode, tankesett og væremåte.

Da han signerte i desember aksepterte Rosenborg en trener som kom til å røske historien opp med rota.

Da han satt i Spania og så Bodø/Glimt mot AZ Alkmaar i Europa Conference League, la han planene for denne søndagskvelden.

Glem godfot-teorien, lenge leve den nye kongen.

Selv om det har vært sånn på Lerkendal, er det ikke bare en vei til målet.

FØR I TIDEN, da Rosenborg var gode, handlet alt om 4-3-3 og innøvd og samhandlende fotball i lengderetningen. Rosenborg var som lusa, du kjente dem på gangen. De spilte på egne repeterte styrker, det var bare én måte å gjøre det på.

Fram til alt plutselig buttet etter 2018-sesongen hadde det gitt dem brorparten av de 26 seriemesterskapene og 12 cuptitlene, der de fire siste ligatitlene kom på rappen og gikk hånd i hånd med tre kongepokaler.

Fram til signeringen av Kjetil Rekdal handlet Rosenborg fortsatt om det som en gang var Rosenborg.

Les også: Rekdal er på riktig sted, hva med Rosenborg?

SÅNN ER DET ikke lenger. Nå handler det om Kjetil Rekdal. På Aspmyra ble 4-3-3 byttet ut med 5-3-2. Neste gang han aner fare, kan tallene være annerledes.

Rosenborg handler ikke lenger om å vinne, underholde og score pluss to mål i snitt per kamp, Rosenborg 2022 handler om å vinne så mange poeng som mulig hver eneste uke.

Det er Kjetil Rekdals fokus, ingenting annet.

Han har skrotet en suksessmodell fra 90-tallet, og prøver nå å gjenreise Rosenborg på en annen.

Selv om formasjonen er annerledes likner Rosenborg veldig på det landslaget Kjetil Rekdal spilte for under Drillo.

Les også: Her lukter det faglig kuppelhue lange veier

ROSENBORG-TRENEREN TAR det poenget han ønsket seg til i denne serieåpninga, men jeg er sikker på at han innerst inne er litt irritert på marginene som ikke gikk deres vei. Noen ganger er det mulig å spille veldig god fotball uten fotball. Rosenborgs første omgang er det beste beviset på det.

De gjorde det trangt og vanskelig for Bodø/Glimt, så vanskelig at Bodø/Glimt begynte å gi bort ballen.

Da Bodø/Glimt gikk seg fast og slurvet, brukte Rosenborg mulighetene til å kontre med stor fart og gusto.

Les også: Markus Henriksen slår tilbake mot taktikk-kritikk: - Kunne ikke brydd meg mindre

KJETIL REKDAL SÅ alt dette i sitt eget hode for en måned siden. Det er vanskelig å si om han trodde det var mulig etter 0-3 for Raufoss i den siste treningskampen, men han gjorde det likevel. Han pakket Rosenborg rundt egen 16 meter, gjorde det trangt der Bodø/Glimt liker å plage motstanderne, og da ballen ble vunnet i gunstige posisjoner var det full guffe framover.

På klubbens YouTube-nyvinning «Innsiden» - der du kommer på innsida av Rosenborg - er det ikke akkurat et taktisk geni som har framstått i rollen som trener, og for det har Kjetil Rekdal blitt kritisert og til dels gjort til latter gjennom vinteren.

I den virkelige verdenen, som den på Aspmyra denne søndagskvelden, er han seg selv.

Les mer fra Norsk debatt

DET VIRKER HELT åpenbart veldig mye bedre. Når du tar bort selvfølgelighetene og klisjeene du gjerne hører i en garderobe er Kjetil Rekdal en meget klok fotballmann. Når han i tillegg når igjennom som pedagog får du det du så i denne serieåpninga, et lag som løfter seg på ordrer, disiplin og en tydelig plan.

Kjetil Rekdal vet bedre enn noen at Rosenborgs fortid ikke kan redde Rosenborgs framtid.

Det er prøvd siden 2019, og har tatt klubben dit den er i dag.

Nå er det en ny sheriff i Trondheim, og beskjeden til klubbens trofaste er følgende:

Du trenger ikke like det, men det er det du får.