Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Kurt Austs «Rødt kort» er imponerende dagsaktuell. Han får med seg Ole Gunnar Solskjærs avgang etter 0-5 for Liverpool, og laget hovedpersonen hans spiller på – Exeter United – er ute i kvartfinale i cupen mot Manchester United, som ledes av Ralf Rangnick.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

De som kjenner engelsk fotball, skjønner allerede her at mye er oppdikta. Manchester United ble slått ut av FA-cupen i fjerde runde av Middlesbrough, og Exeter United er et fiktivt fotballag som spiller i Championship, den nest øverste divisjonen i England. Forholda rundt Exeter, spesielt de økonomiske, synes noe sparsomme målt mot virkeligheten. Men livet som skildres fra innsida av klubben er virkelighetsnært nok.

Vi følger den norske midtbanespilleren Zac Utheim. Han kommer til Exeter etter å ha blitt solgt fra selveste Lazio, hvilket medfører at vi selvfølgelig får følge et lokaloppgjør mot Roma. Det spilles ikke vennskapskamper på toppnivå i Den evige stad.

Det tar ikke lang tid etter ankomst Exeter før Zac blandes inn i lyssky affærer. Hvorfor får han 90.000 pund under bordet av klubbdirektøren for å lage kvalm? Hva er det som fører til at klubben etter en strålende åpning på sesongen plutselig begynner å tape – og nærmer seg nedrykksstreken?

Her kan du lese flere kommentarer av Arild Rønsen

Vi får litt romantikk, men ikke mer enn at det virker som en passende dose. Mest handler det om vaklende økonomi etter koronatrøbbel; om tvilsomme aksjesalg; om kampfiksing; om en mulig oljesjeik inn på investorsida; om sportsvasking; om drap i klubbens innerste krets; om torpedoer.

Zac havner i et slags samarbeid med det lokale politiet – og er han kanskje i overkant «intelligent»? Jeg liker typen, og det gjør ikke noe at han framstår like belest som Frank Lampard.

Les mer fra Norsk debatt

Må du være over middels interessert i fotball for å få noe ut av denne boka? Ikke spør meg – jeg har aldri vært i posisjon til å mene at fotball ikke er «interessant».

Men spennende er det!

KURT AUST:

«Rødt kort»

Aschehoug