Den 24. oktober 1961 kunne Tidens Krav melde at Krustsjov hadde gjort alvor av sine trusler om å prøvesprenge en 50-megatonnbombe i Sovjet-Samveldet. Selve ankomsten til Gunnar var neppe en bombe, og Gunnar selv er en leder som er mer et snikende ullteppe enn en megatonnbombe.

Gunnar er opprinnelig fra Kristiansund, men har vel et nærere forhold til Kristiansand. Nettopp muligheten til å se saken fra både sørlandsk sindighet, og møringens så absolutt ikke overdrevne evne til å se mulighetene er janusansiktet til Gunnar Stavrum. Evnen til å se muligheter, ta dem og stole på at horisonten lover nye soloppganger har sikret både redaksjonell utvikling og retning i tillegg til økonomisk suksess.

Gunnar Stavrum var julenissen som kom med flyttelasset da Nettavisen ble hjemkjøpt fra tysk eierskap i 2002. I en manøver som ble omtalt av eksperter som ett av tidenes beste mediekjøp kom et framførbart underskudd, og den første digitale norske riksdekkende avisen tilbake til Norge. Selskapet TV 2 Interaktiv og TV 2 Nettavisen ble ett og samme, og Gunnar Stavrum som selv hadde sagt nei til å bli med på oppstarten av Nettavisen tok over som sjef fra gründer Odd Harald Hauge.

Nærmere 19 år senere er Nettavisen eid av Amedia, og har store overskudd. En redaksjonell drivkraft og en økonomisk suksess. Uten pressestøtte. I 2015 ble Gunnar Stavrum årets netthode, samme år fikk han prisen for årets meningsbærer av Oslo redaktørforening.

For de ansatte i Nettavisen er det ikke overraskende at Gunnar har meninger. Meningene kan ofte komme på en god onsdag rett før sommeren eller juleferie, og inneholde en reorganisering av redaksjonen eller andre avdelinger. Flere ganger kan også meningene komme på et språk som kalles Gunnarsk. Språket er et tolkningsspråk som kanskje er en blanding av både sand og sund, men som for nye ører ofte kan være vanskelig å plassere den bakomliggende meningen for.

Den sindige lederen har likevel ikke utfordringer med å forklare eller utdype meningene, og gir rom for å bytte eller flytte utgangspunktet. Som den som oftest kommer først på jobb, men som også tar en Gunnar på fest er han tilstede for mange. Miljøet rundt sjefen i Nettavisen er preget av tillit, åpenhet og raushet. Menneskene går først, og det har mange ganger vært klart for oss i avisen hvor vondt det har gjort for sjefen vår når ikke fullt så hyggelige beskjeder må gis.

Like god er han på hyggelige beskjeder. Bare du spør etter dem. Som en mann som selv har uttalt at han skal gi beskjed hvis man gir en dårlig jobb så sitter ikke rosen spesielt løst, men det gjør heller ikke risen. Gunnar Stavrum gir tillit til sine medarbeidere, og velger heller å peke på lange linjer enn detaljer. Spør du derimot om råd på detaljer får du hjelpen, og gjerne detaljrikt.

De mange gode sidene ved Gunnar Stavrum balanseres godt ved et brennende engasjement for idrett, og kanskje spesielt fotball. Et engasjement som gjerne også har sine humoristiske tilsnitt. Noe som muligens kanskje ikke er så overraskende siden Gunnar holder med et lag i England i skrivende stund trent av en norsk trener som ble født 12 år senere i samme by som Gunnar ble født i. Da er det greit å ha både selvironi, humor og muligheten til å sparke oppover.

Det har du også lært oss. Spark oppover. Ha humor. Ta vare på deg selv. Vær ærlig. Morsom. Smart. Grensesprengende.

Vi som jobber i Nettavisen er glad du aldri ble sjef i TV 2 eller redaktør i papiravis på sørlandet, eller de andre jobbene du har vært i finaleheatene til.

You'll never walk alone.