Slovenia - Norge, TV2 lørdag kl. 18.00

ALLE BØR VITE hvor norsk fotball står i kampen mot autoritære staters gjentatte brudd på hele katalogen av menneskerettigheter. Å prøve å ilegge Erling Braut Haaland et ansvar ut over det er forsøksvis å ta mannen, ikke ballen.

Brauten, som alle andre de norske landslagsspillerne, har flagget sitt syn gjennom aksjonen med T-skjortene i 2021.

Resten tok Lise Klaveness seg av på FIFA-kongressen i april.

Les også: En fotballpresident å være stolt av

STÅLE SOLBAKKEN GJORDE fotballen til en politisk arena da han overtok Norge etter Lars Lagerbäck. Trenerens ståsted og landslagets budskap om like rettigheter på og utenfor banen var for alle å se.

Da fotballpresident Lise Klaveness gikk på talerstolen i Qatar, slo hun spikeren helt inn.

Var det noen som lurte på Norges holdninger før vi fikk vår første kvinnelige fotballpresident, så kjenner de dem nå.

ERLING BRAUT HAALAND skal ikke svare for mer enn det, og han skal i hvert fall ikke plages med temaet. Det er ikke hans oppgave å stå til ansvar for Manchester City-eiernes menneskesyn og moralske fordervelse i Abu Dhabi.

Selv om araber-statene gjør alt de kan for å sminke det som skjer i egne land, og vi i vesten har kommet opp med et eget ord for det - sportsvasking - så er det ikke Haalands og hans likemenns oppgave å tørke opp etter dem.

Det er det andre organer tar seg av.

NORGES FOTBALLFORBUND ER et av dem, og de gjør det på en god måte. T-skjortene og Lise Klaveness sin modige og banebrytende tale til FIFA er nevnt. NFFs totale VM-nekt setter to streker under det norske svaret.

Ståle Solbakken ville hatt et stort faglig utbytte av å reise og se verdens beste spillere og lag fra tribunen under turneringa som starter om et par måneder.

Alt han og NFF har tydeliggjort, sagt og står for, gjør at han tar det på TV.

Les også: Ståle Solbakken holder vann, både on and off the pitch

DET ER FOLK der ute som mener Norges Fotballforbund snakker med to tunger når de utestenger Mathias Normann samtidig som de lar Erling Braut Haaland slippe unna et moralske problem gjennom å stille seg bak kollektivets syn på saken. De vet ikke hva de snakker om.

Manchester City er en legitim fotballklubb akseptert av Premier League, UEFA og FIFA.

Russlands krig i Ukraina er en angrepskrig og et folkerettslig overgrep mot en vennligsinnet nabo, bare støttet av noen få stater.

Verden har ingen problemer med Manchester City som en konkurrerende enhet, det er eiernes nasjonale verdi- og menneskerettighetssyn som er den store utfordringen.

Stort sett hele verden støtter de mange sanksjonene mot Russland, og de virkemidlene idretten og fotballen stiller seg bak.

Les også: Selv Jesus på korset ville slitt med å tilgi Mathias Normann

DERFOR KAN IKKE Mathias Normann spille for Norge som nordmann i en russisk klubb. Og nettopp derfor må Erling Braut Haaland få lov til å fortsette å score mål for Manchester City, uten å bli stilt til ansvar for Abu Dhabis forsøk på å sminke menneskerettighetsbrudd og sharia-lover.

Forskjellen er for alle å se.

Ikke minst etter Putins siste trusler om bruk av atomvåpen.

MANCHESTER CITY ER selvfølgelig et dilemma, akkurat som all sportsvasking og godt betalt framsnakking av tidligere stjerner, og derfor snakker vi om det. Å kreve at en 22-åring skal gi deg de riktige svarene er likevel å forlange for mye.

Fotball er et lagspill og det er ikke Erling Braut Haalands ansvar å stå til ansvar for Manchester City.

NFF har skjønt det, og derfor jobber de for å få flest mulig med på laget.