Noe av det mest problematiske med formuesskatten på arbeidende kapital er at den diskriminerer norske eiere.

Mens en norsk eier må betale formuesskatt uavhengig av om bedriften går med overskudd eller underskudd, slipper utenlandske eiere i norske bedrifter unna denne ekstraskatten.

Dette forsøker Ap å tåkelegge, sist i Hadia Tajiks debatt med Ove Trellevik 19. juli i Dagsnytt 18. Med henvisning til et skriftlig svar fra meg, mener hun å kunne vise at norske eiere måtte ha betalt langt mer i skatt dersom Norge hadde ligget på OECD-snittet for kapitalbeskatning.

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

Problemet er at Tajik sammenlikner helt ulike skatter. Det er riktig at mange andre land har en høyere eiendomsskatt enn Norge, og at både formuesskatt og eiendomsskatt faller inn under den samme sekkebetegnelsen i OECDs statistikk. Men det endrer ikke det faktum at de to skatteartene har en helt ulik virkning:

Mens den særnorske formuesskatten på arbeidende kapital kun betales av norske bedriftseiere, både på deres norske og utenlandske investeringer, betales eiendomsskatt i andre land uavhengig av eierens bosted.

Les også: Venstresidens argumenter er til å miste nattesøvnen av

Som jeg påpeker i svaret til Stortinget:

«I motsetning til en norsk skattyter, vil den utenlandske skattyteren likevel ikke betale skatt av formue i norske aksjeselskaper. På den annen side vil en norsk investor også måtte betale eventuell eiendomsskatt for eiendomsinvesteringer i utlandet».

At mange må betale høyere eiendomsskatt i andre land, er et dårlig argument for skatt på arbeidende kapital i for norske bedriftseiere.

Les også: MDG og Bøhler i heftig politi-krangel: - Useriøst

Et avslørende øyeblikk i Tajiks debatt med Trellevik er når hun regner om lettelser i formuesskatten i champagneflasker.

Hvis Tajik virkelig tror lettelsene bare blir brukt på den typen luksusforbruk er det forståelig at hun vil øke skattleggingen av norske eiere. Uttalelsen sier imidlertid lite om norske eiere i små og store bedrifter, men veldig mye om at Ap og Tajik har forsvinnende liten forståelse for norsk næringsliv - og for de hardtarbeidende og risikovillige eierne en konkurransedyktig og dynamisk markedsøkonomi er avhengige av.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Under koronakrisen har vi mistet arbeidsplasser i privat sektor. Arbeiderpartiets svar er å øke det statlige eierskapet og øke skatten for norske private eiere. Det er ikke hva vi trenger nå.

Skal vi få fart på Norge og ledigheten ned, trenger vi flere som vil satse egne penger på norske jobber.