NÅR DEN RØDE tråden i en treneransettelse er artig og angrepsvillig fotball, alt ifølge styreleder Ivar Koteng, kan du like gjerne bruke julenissens verksted som rekrutteringsbyrå. Enda vanskeligere å forstå blir det når en fotballkyniker er resultatet av en nesten seks måneder lang hodejakt.

Artig og angrepsvillig fotball er egentlig det siste du forbinder med Rosenborgs nye trener. For Kjetil Rekdal handler det om å vinne.

For enhver pris.

Les også: Velsignet av RBKs syvende far i huset

DET SPILLER INGEN rolle hvordan du vinner, bare du vinner. Der har du Kjetil Rekdal. Han spiller den fotballen som er nødvendig. Sånn var det i begge periodene i Vålerenga. Sånn har det vært i Lierse, Kaiserslautern, Aalesund, Start og HamKam også. Kjetil Rekdal har aldri vært en romantiker, han sitter ikke på benken for å bli beundret eller for å skaffe seg nye venner.

Han sitter der for å vinne fotballkampen som spilles.

Punktum.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

DET FØRSTE ROSENBORG bør gjøre er å glemme alle minner om definert Rosenborg-fotball. Med Kjetil Rekdal får de Rekdal-fotball. En kynisk vei til resultater. Ikke nødvendigvis kjedelig selv om to mål i snitt er langt over det han normalt leverer, men resultatorientert i hvert eneste spark på ballen.

Kjetil Rekdal kødder ikke med fotball, det er ingen lek.

Så lenge han vinner kan det vakre spillet være så stygt det bare vil.

TO GANGER I sin 20 år lange trenerkarriere har lagene han har trent scoret over to mål i snitt per kamp. Første gang på nivå to med Vålerenga i 2001 (2,36). Andre gang på nivå to med HamKam i sesongen som førte til opprykk og jobb på Lerkendal. Da Vålerenga vant sølv (2004) og gull (2005) var scoringssnittet 1,53, og i 2014 (Vålerenga) var han oppe i 1,96.

Ellers varierer tallene mellom 1,11 (Aalesund 2008) og 1,63 (Vålerenga 2015).

Om det krysser av boksen for artig og angrepsvillig fotball må du spørre RBK-styret om.

Les også: Rosenborg gjør Kjetil Rekdal til et hakk i plata

KJETIL REKDAL HAR nok kunnskap og kompetanse til å se at det å trene Rosenborg er mer enn å trå vannet. Han har også iherdigheten og ærgjerrigheten som skal til for å kjempe mot strømmen av kritikk som fort kan komme.

Svake resultater er ikke nødvendigvis Rosenborgs største problem, men kanskje en konsekvens av problemet som gnager dem.

Kan hende det rett og slett er vinglete ledelse som først og fremst er årsaken til nedturen.

JA, DET ER en variant av høna og egget, men hvorfor ikke? Er det resultatene som skaper desperasjon og får RBK-ledelsen til å gjøre en dårlig jobb, eller er det resultatene av ledelsens jobb som bremser prestasjonene?

Det pleide å være stor prestisje knyttet til det å være i Rosenborg, den beste klubben i Norge.

De siste årene har man hatt mer enn nok med å få på plass en trener.

Les flere kommentarer av MortenP

SOM SPILLER ER Kjetil Rekdal en legende. I min bok er han Norges viktigste landslagsspiller gjennom alle tider. Det var da det gjaldt som mest at Reka tok ansvar og leverte. Mange av de virkelig store øyeblikkene kommer med hans signatur. Men legender har en tendens til å svinne hen, og verdien av det de har gjort blir gjerne historiene vi forteller, pluss lærdommen av hva som skal til for å lykkes.

Kjetil Rekdal er veldig mye mer enn det.

Han vil ikke bare være historie.

DET HAR VÆRT mye dårlig stemning mellom Kjetil Rekdal og Rosenborg. Det spiller ingen rolle. Fotball handler også om å komme seg videre. Denne ansettelsen, som alle andre, kommer derfor med det det mest selvfølgelige, et håp om å lykkes. Eller krav om du vil, det er tross alt Rosenborg vi snakker om.

Det tror jeg passer Kjetil Rekdal, og at han trenger en klubb som Rosenborg.

Ikke bare for å føle seg ettertraktet, bevare renommeet eller fordi lønna er bedre enn i de fleste klubber.

Men kanskje til og med for å «leve».

Les mer fra Norsk debatt

KJETIL REKDAL ER en taktiker som tar hensyn til motstandere. Sånn sett har han ingenting til felles med Eggen-filosofien som har presset en rekke trenere vekk fra Lerkendal. Kjetil Rekdal er typen som liker følelsen av å se det ingen andre ser, ta sjansen, gå for det og lykkes. Selvtilliten hans er langt over middels.

«Det er bedre at I score enn at du bommer» - slik han sa det til Vålerengas Erik Hagen før et avgjørende straffespark på Åråsen - forteller alt om hvem han er.

Når det kommer til fotball, går Kjetil Rekdal på vannet.

Helt til han drukner.