Amerikanerne skal ikke ha brukt en vanlig bombe til dette spesielle formålet, men en såkalt «Hellfire R9X», også kalt Ninja. Den eksploderer ikke, men har seks lange knivblader som utløses ved målet. Teoretisk skal dette være bare for å treffe målet, ikke andre i nærheten.

Det sies ingen ting om hvordan offeret lider, men vi kan jo forestille oss det. Nå var jo ikke Zawahiri «Guds beste barn», langt ifra. Han var som bin Ladens nestkommanderende, senere sjef for al-Qaida, arkitekten bak en rekke angrep og medvirkende til planleggingen av 11. september.

Taliban-vertskap

Det er å gå for langt å si at alle hjerter gleder seg over at Zawahiri er død, men det regnes i hvert fall som en nesten like stor militær bragd som da sjefen, bin Laden, ble tatt og drept.

Joe Biden var ikke lite stolt da han kunngjorde nyheten.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Samtidig vet han godt at det er nedslående at likvideringen fant sted i Kabul. Det slår beina under tanken på at Taliban forsøker å bekjempe islamismen.

Vakre taler om at det er så viktig å rekke ut en hjelpende hånd og få dem i dialog (for eksempel på Soria Moria) nytter ikke lenger. De har for lengst akseptert, ja oppmuntret til al-Qaidas gjenoppstandelse i Afghanistan, og at landet har blitt et «hvilested» for terrorister.

Strateg

Zawahiri viet hele sitt liv til jihad, og for hans tilhengere døde han som en martyr.

Han var i en respektabel alder av 71 den eldste jihadisten i verden, og en historisk figur for den blodige terrorbevegelsen. Men selv hadde han ikke blod på hendene. Han var «bare» strateg, lett gjenkjennelig med sin hvite turban og briller med tykke glass.

Les også: Hva veier vel et makabert drap mot saudi-arabiske oljepumper?

Den kjente islamist-spesialisten Matthieu Suc, skriver om Zawaharis historie på det franske nettstedet Mediapart. Det var i 1994, da al-Qaida holdt til i Khartoum, i Sudan. Egyptisk e-tjeneste tiltrakk seg to 13 år gamle gutter. Den ene var sønn av bin Ladens forretningsfører, den andre var sønn av et høytstående medlem av al-Qaida. Agentene dopet og voldtok dem, og tok bilder.

De ble truet med at bildene ville bli offentliggjort, og måtte plassere mikrofoner hjemme. De skulle også sprenge Zawahiri, men det ble oppdaget. Han stilte dem for en sharia-domstol, og drepte dem. Alt ble filmet. Zawahiri brukte det som propaganda mot eventuelle forrædere. Slik var han.

Kan kommer raskt tilbake

Kommer al-Qaida til å lide ved tapet av sin leder? Neppe.

Flere peker seg allerede ut til å ta over, især Saif al-Adel. Men han holder til i Iran, og det stiller tvil om hans kredibilitet.

Et annet problem er at al-Qaida nå er en meget splittet organisasjon, spredt over store deler av verden.

Det siste store terrorangrepet de utførte i Europa var i London i 2005. Andre, mindre angrep har vært inspirert av bevegelsen. Men hvis Taliban gir dem fritt spillerom i Afghanistan, kan al-Qaida fort komme på fote igjen.

Dette er Nettavisens spaltister