(Laagendalsposten): Så hva er best? Pest eller kolera lissom?

Å være mye borte fra jobb fordi barnet ditt kanskje har korona eller har vært i kontakt med noen som har korona. Det er noe med å holde friske barn fulle av energi inne i flere dager. Det er ikke nødvendigvis lett. For noen.

Eller å være borte fra jobb fordi barnet ditt faktisk er sykt og det samme er du. Eller, et godt brukt ord disse ukene: «Vi hangler litt». Det siste alternativet er i hvert fall realiteten til svært mange barnefamilier akkurat nå.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Og sykdommene har for lengst spredt seg langt utenfor barnehagelokalene. I redaksjonen sitter paraceten løst, noen dukker plutselig opp på skjerm og det glinser litt ekstra i blikket til folk. Veldig ofte blir følgende setning sagt på morgenmøte: «Det er veldig mye sykdom for tida, kanskje vi burde gjøre noe på det?»

Så ringer vi kommuneoverlegen. Hun bekrefter, det er mye sykdom blant voksne og barn. Mye korona. Men lite halssmerte. Min superenkle forskning, som innebærer å skravle med folk, viser at det er mye av alt. Det er forkjølelse, halsbetennelse, influensa, omgangssyke, hånd fot- og munnsykdom, vannkopper, endagsfeberen og endagsinfluensaen (et par diagnoser jeg fant på nå).

Les også: Å tilby helsjekk med ultralyd av friske mennesker, er i beste fall non-sense og i verste fall farlig

Forrige uke var jeg innom legekontoret en tur. No surprise. Det var hektisk.

Venteværelse var fullt. Telefonen ringte i et kjør, og det satt folk i gangen. Det var flere som ikke hadde time, de bare ventet. Klynget seg til håpet om at noen i hvit frakk skulle si de magiske ordene: «Bli med meg».

I dag kommer VG med nyheten om at Folkehelseinstituttet frykter at svært mange nordmenn blir sengeliggende i juleferien. No shit, Sherlock. De melder også at omgangssyken er på vei. Da kan jeg melde at den også har allerede vært her. For to uker siden for å være mer nøyaktig.

Jeg får julestemning av både håndball-EM og omgangssyken jeg, men er det ikke litt ekstra sykdom i år? Langt mer enn før koronaen også?

Jeg, og mange andre, går litt ekstra på tå hev de siste dagene før jul. Skalk lukene og dra fram hvitløken, nå er det to dager igjen. Det er så lite fristende å bruke jula på å tørke oppkast, mens stemoren roper «Aaaskepott» i bakgrunnen. Noen av oss må det. Det kan da ikke finnes noe mer hjerteskjærende enn å formidle til fagforeningen i familien, at vi ikke kan feire julaften i år på grunn av sykdom.

Til alle – lykke til! Be strong. Vask hendene. To dager igjen. Så håper jeg vi kan si god jul og ikke god bedring til flest av våre lesere.