Jeg får utsikt over store deler av Oslo. Jeg ser ut over Frognerparken og aner fred og slett ingen fare. Plutselig hører jeg et skarpt varselskrik, noen få meter unna.

Et hvitt prosjektil kommer susende rett mot hodet mitt.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Før vi går videre i denne historien må jeg fortelle en historie fra Steigen i Nordland, for noen dager siden. Vi står og ser på en bonde som kjører traktor over et jorde. Bonden vender og lufter jorda for sesongen. Bak traktoren er det hundrevis av måker. Det er lett å tro at måker er mest interessert i fisk. Det er jo det. Men disse vil åpenbart helst ha meitemark. Måker er noen jævler til å fange mark. Det er lett å se.

Jeg har mange ganger vært på fjelltur, milevis fra havet og sett flust med måker. Da blir jeg litt sur. Jeg tenker at dere måker har ingenting her å gjøre. Dere skal være ute ved kysten og ikke komme langt inn i landet til gode fiskevann og spre parasitter som gjør ørreten mindre delikat. Jeg må nå innrømme at jeg er ganske uvitende. Jeg har aldri funnet på å google fenomenet. Når jeg nå gjør det, oppdager jeg straks en bok som heter Skandinavisk fauna. Boka er fra 1858. Den beskriver fiskemåker som hekker i høyfjellet. Det er med andre ord ingen nyhet å se måker i fjellet.

Jeg innrømmer det.

I avisene kan man av og til lese om sinte huseiere som reagerer på måker. Noen av dem bruker høytrykksspyler på måker som bygger reir på taket. De liker ikke at måkene står der oppe på taket og skriker, natt og dag, at de stjeler nattesøvnen og dessuten bæsjer og tar seg til rette på annen manns grunn.

Les mer av Baard Fiksdal

Samtidig er det blitt dramatisk mindre fisk i Oslofjorden. Det er knapt en fisk å få. Kan det være derfor måkene slår seg til på hustak, slik at de har kort vei til søppel og mat som vi slenger fra oss på gaten?

Svaret er at måker er fantastiske. De tilpasser seg det meste. Et eksempel er måkene i Ålesund. De mistet et berømt fuglefjell midt i Ålesund sentrum i 1973. Byen sprengte vekk hele fuglefjellet og bygget et lite pent rådhus. Hva gjorde måkene da? Jo, de bygget reder på takene isteden. Funker fint det. For måkene.

Jeg står og ser på et måkepar på taket der jeg jobber. Den ene måken sender ut et hvitt prosjektil som sneier hodet mitt. Jeg står der og lurer på om det var med vilje, om måkebæsj er et våpen. Jeg lurer på det. Jeg vet som sagt lite om måker.

Til sinte villaeiere vil jeg anbefale å tenke nytt.

Har du et hekkende måkepar på taket, som stjeler nattesøvnen, så gjør dette til en attraksjon. Ta bilder og legg ut på sosiale medier. Skap fascinasjon! La barna ta med venner hjem, vis frem reiret og lær dem alt du kan finne ut om måker.

Les mer fra Norsk debatt her

Måkebursdag er det sikkert ingen som har vært i før. Jeg mener at det gjelder å se muligheter. Alternativt kan du bli sinna og hate måker.

Dagen lang. Det er helt greit. Hver sin lyst.