Sistemann ut er presten Einar Gelius, som minnes en episode fra sin reise til Dubai for noen år siden hvor et ungt par, han i sommer klær og hun i niqab, kom inn på et kjøpesenter. Han drar inn Kjetil Rolness i sitt innlegg som eksempel på legitim kritikk av Alis valg av hodeplagg. Nå vil han utfordre Ali til å svare for det som skjer i diktaturer i Midtøsten og slenger likså godt på et par løsrevne sitater fra Koranen for å understreke Islamsk kvinnesyn.

Løper fra eget ansvar

«Vi er alle barn av Abraham» som er stamfar til de tre verdensreligionene jødedom, kristendom og islam. Gelius sitt eget ansvar som religiøs leder og representant for en like patriarkalsk religion som Islam, løper han åpenbart fra.

Han forventer at Ali skal bruke tid og energi på noe som er hans eget ansvar.

«Likesom i alle de helliges menigheter, skal eders kvinner tie i menighets-samlingene; for det tillates dem ikke å tale, men de skal underordne sig, som også loven sier.» 1 Korintierne 14:34-35.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Min mor er kristen, bærer kors, går i kirken og har vært feminist hele sitt voksne liv. Hun var aktiv i feministiske organisasjoner, organiserte de første krisesentrene og har deltatt i alle 8-mars arrangementene siden hun var ung. Ingen har noen gang dratt hennes engasjement for kvinnesaken i tvil fordi hun er kristen.

Religion er ikke statisk

Religiøs tro er personlig. Kjernen i demokratiet er jo nettopp at man skal ha frihet til å tro på hva man vil, kle seg i hva man vil og fortsatt bli respektert for det man står for.

Les også: Kampen mot hijaben: Historien viser hvorfor det ikke er et feministisk plagg

Religion må forstås i den konteksten den praktiseres. Den er ikke statisk, men hele tiden i endring. Religiøse tekster tolkes av de som leser, i den tidsepoken de leser den, med personlige erfaringer og i det samfunnet tolkeren er en del av. Hvordan presten i Finnmark tolker testamentet kan jo være ulikt hvordan presten på Sørlandet tolker det. Både Ku Klux klan og Martin Luther King var kristne protestanter. Men hadde åpenbart ulike tolkninger av bibelen.

Hvorfor utfordres ikke Imamer?

Når Sylvi Listhaug stiller i intervjuer med sitt religiøse symbol, korset, så blir hun aldri konfrontert eller utfordret til å «ta debatten» om forfølgelse av homofile og trans i Sør-Amerika og Øst-Europa. Hun blir heller ikke utfordret til å «ta debatten» om Russlands lovendring av familievold eller Polens innskrenkning av abortrettigheter for kvinner. Nettopp fordi samfunnet oppfatter hennes tro som noe personlig og tar det som en selvfølge at hun som norsk kvinne også representerer norske verdier.

Les også: Krever fotballen omerta, må noen fortelle oss hvem gudfaren er

Så hvorfor utfordrer Gelius en norsk muslimsk kvinne og feminist til å diskutere undertrykking av kvinner i Midtøsten? Hvorfor utfordrer han ikke Imamer eller andre religiøse ledere av Islam til å ta den debatten? Min mistanke er at Ali og andre kvinner med annen hudfarge og religiøs bakgrunn enn hvit og kristen, ikke blir regna som norske nok. Å splitte oss opp i «vi» og «dem» er farlig, ikke bare for kvinner som bærer hijab, men for alle som ikke er konforme i Norge og Europa.

Trist og uansvarlig

Med et stadig mer høyreekstemt Ungarn, må jødiske menn legge fra seg kippaen hjemme (hodeplagget jødiske religiøse menn er pålagt å bære) fordi de utsettes for hets, trusler og vold. I Europa og USA utsettes også muslimske kvinner som bærer hijab for ekstremt mye hat, trakassering og vold. At Gelius, som religiøs leder, bidrar til å nøre opp om dette hatet med sitt innlegg er både trist og uansvarlig.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Nå skal det sies at jeg har vært aktiv i 8-mars komiteer flere steder. Ali har blitt invitert til et 8-mars arrangement og takket ja. Sylvi Listhaug inviterte seg selv, men fikk blankt nei. Feminismens forutsetning er nettopp solidaritet. Jeg håper virkelig Sumaya Jirde Ali bruker sin tid og energi på bedre ting enn denne debatten. Det kan det feministiske fellesskapet ta seg av.