Natos generalsekretær har søkt stillinga som sentralbanksjef i hjemlandet. Prosessen har vært uryddig, helt siden han ble oppfordra av embetsverket i Finansdepartementet om å søke jobben. Allerede da lukta det «noen har snakket sammen» lang vei.

Inntrykket forsterker seg, når det nå kommer fram at Oljefondets sjef, Nicolai Tangen, har "spist middag" hjemme hos Gro Harlem Brundtlands sønn, sammen med Jonas Gahr Støre, hvor jobben som sentralbanksjef åpenbart ble drøfta. Eller dreide det kanskje om to forskjellige middager? Eller bare en skogstur? Spille ringen rolle.

Nåværende statsminister Gahr Støre benekter at han har hatt «samtaler» med Stoltenberg om jobben som sentralbanksjef. Men hvem kan tro på at denne kvartetten ikke har «samtalt» om jobben som sentralbanksjef? Det får være måte på hvor naive makteliten tror folk flest er.

Kan en sentralbanksjef Stoltenberg opptre uavhengig av det politiske miljøet han skal operere i? Svaret er et ubetinga nei. Den tidligere partilederen i Ap, og landets statsminister gjennom åtte år, kan selvfølgelig ikke være «uavhengig» i forholdet til dagens statsminister og dagens leder av Arbeiderpartiet.

Dette har Jonas Gahr Støre på sett og vis tatt konsekvensen av, ved å i god tid i forveien ha meldt seg inhabil i saker som omhandler hans gode venn Jens Stoltenberg. Men dette illustrerer bare sakens kjerne:

Hvorfor i all verden skal det ansettes en sentralbanksjef som har så tette bånd til regjeringa at statsministeren må melde seg inhabil i alt som har med sentralbanksjefen å gjøre?

Jens Stoltenberg som sentralbanksjef heies fram på det aller heftigste i VG og Dagsavisen. Mens stortingsflertallet – som ikke har formell makt i saken – heldigvis viser større klarsyn. Hvis Stoltenberg ansettes, blir det med andre ord på tvers av ønsket til et flertall av våre folkevalgte på Stortinget.

«Noen har snakket sammen» er velkjent i Arbeiderparti-kretser. Mange har trodd at disse tingenes tilstand var over, men så er altså ikke tilfelle. Og det blir ikke bedre av at det nå fester seg et inntrykk av at de som har snakka sammen også er medlem i Gutteklubben Grei.

Statsminister Støre har mer enn nok å stri med for tida, om han ikke også skal pådra seg en evig inhabilitets-tilværelse i forholdet til sentralbanksjefen.

Her er løsninga enkel. Noen må snakke sammen. Gjerne bare to personer. Støre og Stoltenberg. Om samtalen finner en fornuftig løsning, står ikke Stoltenberg lenger på søkerlista til jobben som sentralbanksjef.