Gå til sidens hovedinnhold

Har regjeringen egentlig vært interessert i å skaffe nok vaksiner?

Det er full nedstengning i Oslo og Viken og AstraZeneca-vaksinen er stanset. Regjeringen har ikke klart å skaffe oss nok vaksiner, og har kanskje heller ikke vært interessert i det.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Nå er det full koronakrise et drøyt år etter at Norge ble nedstengt første gang. Smitten eksploderer med muterte virus, særlig i hovedstadsområdet. Samtidig bremser vaksineringen opp fordi AstraZeneca-vaksinen er midlertidig stanset på grunn av mistanke om alvorlige bivirkninger.

Gjenåpningen er truet

Vi trodde det skulle gå bedre i 2021 enn i 2020. Vi hadde trodd at vaksinene skulle redde oss fra enda en nedstengning. Og vi trodde at 2021 skulle bli året da alt ble normalt igjen.

Slik ser det ikke ut akkurat nå.

16. mars melder Folkehelseinstituttet at gjenåpningen så mange har gledet seg til står i fare.

Hvorfor har det blitt slik?

Les også: FHI-topp kom med optimistisk budskap - nå kommer han med kontrabeskjed

Noen land har vaksinert mye mer

Det åpenbare svaret på hvorfor det er blitt slik nå er at regjeringen ikke har skaffet oss nok vaksiner. Nå har vi altså eksploderende smitte, særlig i Oslo, mens vaksineringen er på vent. Hva kunne regjeringen gjort annerledes?

Det finnes land som har fått mye større fart på vaksineringen, og smittetallene går ned. Israel leder an og har nå fordelt flere vaksinedoser enn landet har innbyggere. Deretter følger Forente Arabiske Emirater der en stor del av befolkningen nå er vaksinert.

Store land som USA og Storbritannia har også kommet langt i vaksineringen. I USA settes det nå tre millioner doser om dagen, og totalt over 100 millioner doser er satt. President Biden har dermed innfridd løftet om 100 millioner doser på 100 dager allerede.

Les også: Tøyen-Cola vekker kraftige reaksjoner: – Sprer konspirasjonsteorier og feilinformasjon

Andre har vært mer frempå

Regjeringen synes ikke å ha vært veldig opptatt av å skaffe vaksiner. Mantraet har vært at Norge er for lite til å få til noe på egen hånd. Derfor har Erna Solberg lent seg fullt og helt på EU som ikke har fått dette til.

I mange EU-land er det også sterk misnøye med treg vaksinering. Det krangles om fordelingen, men noen prøver å gjøre noe med det. Danmark og Østerrike har inngått samarbeid med Israel for å fremskaffe flere vaksiner.

Den norske regjeringen ville ikke være med til Israel.

Her kan du lese flere innlegg av Kjell-Magne Rystad.

Har regjeringen vært mest opptatt av vaksinering i andre land?

Regjeringen, eller nærmere bestemt utviklingsministeren, har derimot vært opptatt av at andre land skal få vaksiner.

Den ellers svært så anonyme utviklingsministeren, som heter Dag-Inge Ulstein, skrev før jul en kronikk i Aftenposten med tittelen «Ingen er tjent med vaksinenasjonalisme»

Mulig det - men nå står vi altså her med smittetall som eksploderer og vaksinering på vent. Regjeringen toer sine hender og synes helt handlingslammet når det gjelder vaksinering.

Har det globale perspektivet på pandemien blitt for dominerende?

Vaksinepopulistene avvises

Regjeringen holder seg altså lojalt og blindt til EU i vaksinespørsmålet. Langt mer lojalt enn mange EU-land, deriblant Danmark og Østerrike.

Da Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, foreslo at Norge burde skaffe seg den russiske Sputnik-vaksinen ble dette møtt med en kald skulder fra regjeringen.

Sylvi Listhaugs forslag om at Norge burde hive seg på flyet til Israel sammen med Danmark og Østerrike var enda mindre populært.

Å gjøre en innsats for å skaffe flere vaksiner ble avvist som vaksinepopulisme.

Les også: Hun fryses ut - blir et elite-diktatur

Dette kan bli alvorlig for Erna Solberg

Erna Solberg har i det store og hele håndtert koronatiltakene godt. Selv om koronatiltakene har vært, og er, svært inngripende, har håndteringen gitt Erna Solberg stor tillit. En stødig hånd blir belønnet med god oppslutning.

Til nå.

For nå er det i stor grad vaksinering dette dreier seg om. Og der har ikke Solbergs hånd vært stødig. Den har vært fraværende.

Det er lite som tyder på at Solberg og regjeringen kommer til å få rask fart på vaksineringen. Det kan gi en smell både i Høyres oppslutning og Solbergs ettermæle når hun etter alle solemerker går av som statsminister utpå høsten.

Her kan du lese flere innlegg fra Norsk debatt.

Nitrist påske

Men verst blir dette for folket. Med eksploderende smitte og det meste nedstengt vil mange spørre seg:

Har regjeringen gjort nok for å skaffe oss vaksiner?

Eller enda verre - har regjeringen egentlig vært interessert i å skaffe oss nok vaksiner?

Påsken ligger an til å bli like nitrist som i fjor.