Gå til sidens hovedinnhold

Har TIL informanter i Qatar som ingen andre har?

TIL har ledet an i viktig kamp for å endre fotballen, men snubler på målstreken.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

(Nordnorsk debatt)

Et bredt sammensatt utvalg i Norges Fotballforbund har denne uka konkludert med at det ikke er riktig å boikotte Qatar-VM, men at man oppnår langt mer for de man ønsker å hjelpe, på andre måter.

Utvalget har blitt ledet av Sven Mollekleiv, med mer enn 50 års erfaring fra internasjonalt arbeid bak seg. Også Tom Høgli, samfunnskontakt i TIL, deltok i utvalget og har stilt seg bak konklusjonene.

Høgli snur etter å ha fått ny kunnskap gjennom svar fra forskning og organisasjoner som jobber i Qatar, og at han nå vet mer om hva som gir størst muligheter for å oppnå bedring, ved å stille knallharde krav. Så da har jeg valgt å lytte, sier Høgli.

Les også: Der tok vi henne - endelig! Men til hvilken pris?

Det høres ut som en klok, realistisk tilnærming. Men nå virker det som han blir falt i ryggen av sin egen klubb hjemme i Tromsø. Det ser mildest talt rart ut at TIL verken er enig eller koordinert med sin egen frontfigur og tidligere klubbkaptein.

På et styremøte torsdag kveld bestemte nemlig TIL seg for å opprettholde sitt krav om boikott av Qatar. På NRKs Helgemorgen lørdag virket daglig leder Øyvind Alapnes uinteressert i alle fakta som ble presentert av Sven Mollekleiv.

TIL virker blendet av at saken har skapt synlighet for klubben og internasjonal oppmerksomhet. Nylig ble det kjent at klubben også selger mange drakter fra Alfheim rett til nye beundrere i utlandet.

Men følelser er en ting, fakta noe helt annet. Og nå foreligger det altså en rapport der det er gjort grundige vurderinger av hvilke tiltak som er mest effektive i tilfellet Qatar. Det virker likevel ikke som om TIL har noen evne til å respondere på dette, eller ta ny informasjon inn over seg.

Alle i Fotball-Norge er nå enige om at tildelingen av VM til Qatar ikke burde ha skjedd, og at det har vært en kollektiv svikt i fotballfamilien, også her i Norge.

Men når også de uavhengige organisasjonene som har som formål å styrke arbeidstakernes rettigheter på bakken i Qatar, sier at man må være tilstede for å legge press og oppnå resultater, ser det rart ut at en fotballklubb i Tromsø vet bedre og hever seg over det. Har TIL informanter i Qatar som ingen andre har?

De hever seg også over Svein Mollekleiv, som etter mange tiårs arbeid med all verdens despoter og anti-demokrater vet hva som virker, at man må være tilstede, få tilgang og konfrontere makthavere med internasjonale retningslinjer.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

TIL har oppnådd enormt mye på få uker og gjort et viktig arbeid. Klubben har satt fokus på en viktig sak, fått mye sympati, og oppnådd å samle hele Fotball-Norge til et ekstraordinært ting.

Men i stedet for å feire det de har oppnådd, står TIL nå i fare for å sette seg selv på sidelinja. I stedet for å bli vinnerne, kan TIL bli påført et unødvendig tap på det ekstraordinære fotballtinget.

Sånn kan det gå hvis man opererer ut fra en moralsk opphøyet posisjon - der behovet for å føle seg bedre enn andre - overskygger det grundige arbeidet i Qatar-rapporten. Samtidig har klubbstyret på en oppsiktsvekkende måte brakt sin egen samfunnskontakt, Tom Høgli, i forlegenhet ved å ikke lytte til rådene hans.

Kanskje er det på tide at TIL igjen husker hva de de tross alt er. En fotballklubb, ikke et politisk parti.

Det er heller ikke særlig lurt å drive med politikk hvis man ikke vet hvordan politikk virker, og hvordan resultater oppnås.

Kommentarer til denne saken