Onsdag kveld kom dommen. Juryen i Virginia i USA mener at Amber Heard ærekrenket sin eksmann ved å anklage ham for å ha vært en konemishandler. Heard ble ikke trodd på det helt sentrale temaet i hennes forklaring: At hun var en overlever - en kvinne som hadde hadde vært offer for vold i nære relasjoner.

Les sak om dommen: Juryen har talt: Depp vant på flere punkter

Støtteerklæringer i kommentarfeltene

For flere kommentatorer i Norge er dette vondt, fordi dommen også sier at selv om en kvinne påstår at hun har blitt mishandlet av mannen sin, så er ikke det nødvendigvis sant.

I ukesvis har bevisene mot Amber Heard blitt presentert i rettshuset i Fairfax County. Mange norske menn og kvinner har fulgt rettssaken minutt for minutt på live-stream fra rettslokalet i USA, og sett de faktiske bevisene som ble presentert i sivilsaken.

De mange bevisene mot Heard, preget ikke dekningen her hjemme. Norske medier har tilsynelatende hatt vanskelig for å skrive artikler som ville satt Amber Heard i et dårlig lys. Det kan synes som om de har vært opptatt av å beskytte narrativet om kvinnen som voldsoffer.

Les også: Isabel Raad på Johnny Depp-jakt i Newcastle: – Dere vil ikke tro dette!

Resultatet av denne dissonansen mellom medier og lesere, har blitt til lange haler av støtteerklæringer for Depp i kommentarfeltene hver gang aviser har lagt ut artikler med vinklinger bort fra bevisene mot Amber Heard.

Til Journalisten forteller VGs Rampelys at de har ønsket å være nyhetsledende, ikke ta parti, men ha en nøytral vinkling. Dagbladets redaksjonssjef fremhever svertekampanjen mot Amber Heard i sosiale medier, og forteller at avisen har forsøkt å balansere dette. Andre har vært tydelige på at saken ikke er bra for feminismen. Mer om det nedenfor.

Resultatet har blitt mange vinklinger bort fra helt sentrale bevis i saken.

Nordmenn som har kommentert disse artiklene i Norge, har ikke vært mannssjåvinistiske fanebærere for patriarkatet. Tvert imot. Mange var kvinner, som er imot partnervold - både psykisk og fysisk, utøvd av menn eller kvinner. Og de har vært forbannet over at en kvinne har misbrukt Metoo og sin kvinnelige offerrolle som våpen mot en mann hun beviselig har slått og skjelt ut mens de var sammen.

Et turbulent forhold

Amber Heard (36) og Johnny Depp (58) ble sammen i 2011 og giftet seg i februar 2015.

Da Heard ba om skilsmisse i mai 2016, ba hun samtidig om besøksforbud mot Depp, og hevdet at hun var blitt fysisk og psykisk misbrukt gjennom hele forholdet. Da hun møtte i retten en maidag i 2016, hadde hun med seg bilde som skulle bevise at hun hadde blitt slått. Kjendis-mediet TMZ hadde blitt tipset, og fikk bildet, samt video av en aggressiv Johnny Depp som banket løs på kjøkkeninventaret.

Heard fikk 14 millioner dollar i skilsmisseoppgjøret, og hevdet at «hun ikke ville ha en krone», men at alt ble gitt til veldedighet - blant annet til kampen mot vold mot kvinner.

Under rettssaken ble det avslørt at Heard egentlig hadde beholdt pengene selv.

Når Depp nå saksøkte Heard, var det fordi hun i Washington Post i 2018 skrev at «For to år siden, ble jeg en offentlig person som representerte partnervold, og jeg kjente hele kraften av vår kulturs vrede mot kvinner som uttaler seg. Det må endre seg».

Amber Heard mener at hun har overlevd et voldelig forhold. I retten hevdet hun å ha blitt voldtatt med en spritflaske, og ved flere anledninger blitt slått i ansiktet så hun trodde nesa knakk. Min egen avis Nettavisen vinklet hardt på offeret Heard i denne saken.

Det er forståelig: Hennes historie er sterk og vekker empati for kvinner som opplever voldelige menn. Men her må også min egen avis ta selvkritikk: Nettavisen fulgte aldri opp da advokat Camille Wasquez rev Amber Heards forklaring i fillebiter.

Hennes anklager ødela livet til Johnny Depp. Onsdag kveld la Depp ut et brev på Instagram, der han takker juryen for å ha gitt ham livet tilbake.

Det er ingen tvil om at forholdet mellom Amber Heard og Johnny Depp var turbulent. Uker i retten avslørte giftige meldinger begge veier, utroskap og bæsjing i senga. De har begge brukt alkohol og narkotika i et stort omfang. De kranglet mye. Politiet ble også tilkalt ved en anledning da det var husbråk i en av parets boliger i Los Angeles.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Depp fremstiller seg ikke som en engel. Han har blant annet erkjent rusproblemer. Men han avviser at han var voldelig mot Heard, eller noen andre kvinner. Det finnes ikke bevis som underbygger at han har vært det heller, bortsett fra påstandene fra Heard og søsteren.

Mens Norge feiret 17. mai, ble Amber Heard grillet av Depps advokat Camille Vasquez i retten i Fairfax County:

  • Gjennom årene med angivelig familievold, har ikke Heard en eneste legeerklæring som dokumenterer at hun har blitt skadet som følge av vold.
  • Ved et av tilfellene, da Heard mente å ha blitt slått, ble politiet tilkalt. Heller ikke de så skader på Heards ansikt.
  • Heard har tatt bilder som kan knyttes til flere krangler, men hun har ikke tatt bilder av sitt eget ansikt, som hun mente ble vansiret, under disse kranglene.
  • Forsvarer Vasquez hentet fram bilder tatt av mediefotografer kort tid etter de angivelige mishandlingene. De viste en Heard med plettfritt ansikt. Heard har ment at hun skjulte skadene med sminke, men altså ikke blitt trodd. Istedenfor har juryen blitt overbevist om at Heards historier ikke stemmer, og at hun ikke ble slått.

Økende bevis mot Heard

Flere lydbånd har tegnet et bilde av Heard som en aggressiv part i forholdet.

I en terapitime, som ble tatt opp på Heards egen telefon, diskuterte de to tidligere krangler. Johnny Depp klaget over at kona slo ham. Her innrømmet Heard at hun slo Depp, og skjelte ham ut for å være en «baby». Daily Mail har skrevet samtalen ord for ord i denne artikkelen, så kan du selv lese terapitimen mellom Heard og Depp.

I en annen samtale snakket de om krangelen i Australia, der Heard mener hun ble voldtatt med en flaske, og der Depp mistet delen av en finger. Her sa Heard: «Fortell dem at Johnny Depp, jeg Johnny Depp, en mann, var offer for familievold». Heard sa videre at ingen vil tro ham fordi han er større og sterkere. Du kan lese også denne samtalen ord for ord - her i Reddit.

Bevisene underbygger at Heard ikke ble voldtatt med flaske i Australia, men heller at hun var den aggressive part. Hun kastet en gjenstand på Depp, slik at han mistet litt av fingeren. Depp forsøkte å gjemme seg fra henne på ulike baderom i huset.

Heard dro også den tidligere supermodellen Kate Moss inn i rettssaken. Moss og Depp hadde et forhold mellom 1994 og 1998. Heard hevdet at Depp hadde dyttet Moss ned en trapp under deres forhold. Moss-historien var Heards forklaring på hvorfor hun hadde slått Depp. Depp forklarte i retten at han hadde fortalt Heard om en ulykke, men at ekskona hadde gjort det til en historie om vold.

Kate Moss fortalte om ulykken i retten, og avviste at Depp hadde vært voldelig mot henne i forholdet.

Dette er noen av bevisene som har gitt juryen et bilde av Heard som langt mer aggressiv i forholdet enn hva hun har fortalt tidligere. Juryen har ikke trodd at hun er et offer for partnervold. Hun slo, skrek og var i sterk grad med på å lage en giftig relasjon.

Les også: Reality-TV med Depp og Heard: Festlig underholdning eller tragedie fra virkeligheten?

I takt med økende bevis mot Heard, har kommentarene mot henne i sosiale medier blitt flere og sterkere. Ikke fordi hun er kvinne, men fordi hun har løyet. Hun har uriktig fremstilt seg selv som et offer.

Det er trist for begge at dette har blitt en offentlig skittentøyvask, men her må man huske at Heard startet det hele. Hun offentliggjorde anklager om vold i mai 2016, og gjorde seg til talsperson for kvinner utsatt for partnervold. Da hun skrev innlegget i Washington Post i 2018 om hvor vanskelig det er å snakke om familievold, var det ingen andre enn Johnny Depp hun kunne ha ment. Han hadde da levd med stempelet i to år allerede.

Når det nå har vist seg at hun løy, så blir også motreaksjonene offentlige.

Sannheten er viktigere enn politiske signaler

I Norge har reaksjonene mot Amber Heard blitt møtt med en misforstått kamp for feminisme.

Sist ut var VG-journalist og kommentator Shazia Majid som 31. mai skrev at saken er «katastrofe for partnervoldsofre». «Reaksjonene forteller noe om samfunnet. Som ikke har nølt med å velge sin helt. Det er mannen. Mens kvinnen er blitt hetset og latterliggjort. I et omfang vi knapt har sett før».

Kommentatoren fortsetter med å anta hva som egentlig har skjedd: «Antagelig lyver begge om flere ting. Kanskje har begge utsatt den andre for voldsom atferd. Både fysisk og mentalt».

I Dagsavisen 27. mai skrev journalist og debattansvarlig Selma Moren: «Helt uavhengig av hvem som snakker sant eller ikke: Portretteringen av Amber Heard bygger på dypt sexistiske, og vanlige karikeringer av kvinner som forteller om overgrep eller seksuell trakassering. Hun har blitt en «stand-in» for enhver løgnaktig, ond og hevngjerrige kvinne».

Dette er med respekt å melde bare tull.

Les mer fra Norsk debatt

Hvis Metoo-bevegelsen krever at alle kvinner skal bli trodd om alle overgrep som kvinner forteller om, så har de rett i at denne saken er et tilbakeskritt. Sannhet og rettferdighet er viktigere en politiske signaler.

Men å tro at dommen mot Amber Heard er et tilbakeskritt i kampen mot vold og overgrep – det er skivebom. Vi mister ikke empati for kvinner utsatt for vold, fordi en kvinne blir tatt i løgn.

Samfunnet har ikke en kollektiv oppfatning av kvinner, på lik linje som vi ikke har en kollektiv oppfatning av menn, og skulle noen ha en slik kollektiv kjønnsoppfatning, så bør de gå i seg selv.

Denne saken kan nyansere bildet. Den kan minne oss om at også menn kan bli misbrukt. Og at beskyldninger om overgrep, kan i seg selv være overgrep, hvis de ikke er sanne. Nettopp derfor har amerikanerne fått liv i hasjtagen #MenToo.