Gå til sidens hovedinnhold

Hei, KrF: Et sånt syn på pride hører ikke hjemme på Stortinget

Det et politisk ansvar for å sørge for at LHBTQI+-mennesker får gode liv og forutsetninger. KrF-politiker Truls Olufsen Mehus gjør det motsatte.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

I et innlegg i Nettavisen gir KrF-politiker Truls Olufsen Mehus uttrykk for at regnbuebevegelsen har blitt radikalisert og uttrykker bekymring over at «politikere poserer med flagg», uten å egentlig vite hva det betyr.

For meg, en alliert av regnbuebevegelsen, virker det som at det er Mehus som ikke er opplyst om saken.

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

Farlige uttalelser

Mehus mener at regnbuebevegelsens agenda bygger på en ideologisk overbevisning som inneholder problematiske ideer – både verdimessig og vitenskapelig sett. At Mehus mener LHBTQI+-mennesker ikke fortjener de grunnleggendende rettigheter, som jo er det regnbuebevegelsen faktisk handler om, får være hans sak.

Men, da må han samtidig anerkjenne at slike uttalelser er direkte farlig for dem som allerede føler at norske politikere jobber mot deres rett til egen kjønnsidentitet og seksuell orientering.

Et sånt syn på pride-bevegelsen hører ikke hjemme i norsk politikk og i hvert fall ikke hjemme på Stortinget.

Vår tids viktigste kamp

Det er flaut at KrF fortsetter å koke ned pride-bevegelsen til å handle om hvem som får ha definisjonsmakt over seksualitet og kjønn, når det egentlig handler om å kjempe vår tids viktigste frihetskamp.

Homofili er forbudt i 69 land i verden, i åtte land kan du du bli dømt til døden for homofili og i 20 europeiske land kreves det at transpersoner gjennomgår irreversibel sterilisering før de kan endre juridisk kjønn. Enkelte steder i verden er det ikke engang lov å snakke høyt om LHBTQI+ rettigheter eller i det hele tatt bære regnbueflagget.

Les også: Redselen for å komme ut av skapet er stor - også her i Norge

LHBTQI+-mennesker i Norge sliter mer enn andre «grupper» i samfunnet med egen psykisk helse. Man kan spørre seg: Handler det om at de til stadighet leser om politikere som stiller spørsmål til deres identitet og grunnleggende frihet?

Pride-bevegelsen er hverken radikal eller vitenskapelige feil. Den har vært livsviktig for mange. Den har garantert reddet liv. Det er bakteppet Mehus diskuterer i, og det må han ta stilling til.

Det regnbuebevegelsen fortjener

Mehus tror pride kun handler om at regnbue-lobbyen tvinger ungdomspolitikere til å legge ut bilder på instagram der de posere med regnbueflagget. Det tyder på at han selv burde gå på et av Fri sine rosa kompetansekurs.

Flagget han selv nekter å bære er selve symbolet på veien vi har gått og skal fortsette å gå for å skape plass i samfunnet til alle som lenge har vært tilsidesatt og krenket. De fortjener norske politikere som ikke bare tør å støtte dem gjennom å bære flagget med stolthet eller marsjere i paraden med dem, men som også kjemper for rettighetene deres hver dag i norske makthaller.

I årene som kommer må vi slutte å diskutere pride som fenomen, og starte å jobbe for rettighetene til dem Mehus ignorerer at finnes. Hele LHBTQI+-miljøet fortjener det.

  • Vi må forby konverteringsterapi.
  • Vi må bevare pubertetsutsettende behandling for mennesker født i feil kropp.
  • Vi må sørge for at folkehelsearbeidet i offentlig sektor har kunnskap om kjønns- og seksualitetsmangfold.
  • Vi må styrke transpersoners tilgang på god helsehjelp.
  • Vi må styrke kompetansen om kjønn og seksualitet hos utlendingsforvaltningen, slik at mennesker som flykter på grunn av sin kjønnsidentitet eller seksuelle legning får reel beskyttelse i Norge.
  • Vi må jobbe internasjonalt for å styrke LHBTQI+-personers rettigheter.

Et politisk ansvar

Det finnes nok av kamper å ta for at LHBTQI+-personer, både i Norge og i verden, skal kunne leve likeverdige liv uten frykt for utstøting, trakassering og diskriminering. Hvis Mehus vil kjempe for menneskerettigheter på vegne av andre, kan han starte der.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

For politikere som spekulerer i LHBTQI+-menneskers grunnleggende rettigheter er hverken debatten eller folkehelsen tjent med.

Majoriteten av befolkningen i Norge er heldigvis enige i at LHBTQI+-mennesker fortjener gode liv med like forutsetninger som cis-mennesker.

Nå er det et politisk ansvar for å sørge for at de faktisk får det også. Men da må vi på veien anerkjenne at politikere som Mehus gjør det motsatte.

Kommentarer til denne saken