Gå til sidens hovedinnhold

Helgens honnør går til redaktøren i Firda: - Dette bør Bent Høie og FHI lytte til

Hvis Norge virkelig ønsker å komme seg ut av koronakrisen er det egentlig bare én ting å gjøre: Gi så mange vaksiner som mulig til Oslo. Og det raskt.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Firda-redaktør Kai Aage Pedersen viser både mot og godt redaktørskap når han går foran og sier like ut at det er Oslo som mest trenger vaksinene.

Ikke først og fremst fordi han vil hjelpe Oslo (det vil han sikkert også), men for mest mulig effektivt å få Norge ut av koronaens klo.

Dette er saken: Hei, Oslo! De kan få vaksinane våre

Det er i hovedstaden og i det såkalte Viken at smitten har sitt «episenter». Landets eneste virkelige storbyområde med langt over en million innbyggere, sørger for at smitten holdes ved like og sprer seg til resten av landet.

Dette problemet er det lite vi kan gjøre noe med før byen og bykommunene rundt er tilnærmet fullvaksinert. Og da holder ikke det tempoet som regjeringen og helsemyndighetene har lagt seg på. Det bør være opplagt for alle.

Vikarierende motivasjoner

Men her er det vi støter på det jeg vil kalle vikarierende motivasjoner.

Helsestatsråd Høie vil nødig utøve en politikk som kan gjøre ham og regjeringen upopulær over store områder av landet midt i et valgår. Derfor vil han nødig prioritere Oslo mer enn det som allerede er gjort, selv om han selvsagt vet at fullvaksinering av hovedstadsområdet langt på vei ville løst korona-problemet for Norge.

Dette vet også FHI og HD. Selv om helsemyndighetene ikke direkte er involvert i noe politisk valg, så lar de seg påvirke og et stykke på vei styre av denne vikarierende motivasjonen.

Derfor bør denne helgens honnør gå til en uredd og skarpskodd redaktør i en vestlandsavis (Firda), et godt og langt stykke unna Oslo.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Han beskriver koronatilværelsen i Sogn og Fjordane på en meget treffende måte, en tilværelse så ulik virkeligheten i Oslo som man (knapt) kan tenke seg. Han går på jobben som vanlig, det gjør også de fleste andre, forteller han.

Butikker og kafeer er åpne som vanlig, og livet går omtrent som normalt. Selvsagt kjenner man til en tidvis krevende situasjon i Bergen og i Ålesund, men dette er noe man leser om på nettet og i aviser.

«Oslo kan få vaksinene våre», lyder hans budskap.

Med det viser han både publisistisk mot og klokskap. Det bør Bent Høie og FHI lytte til.

Reklame

Opptil 50 prosent på turbukser hos Anton Sport

Kommentarer til denne saken