Det går ufattelig tregt med planene om å bygge mer havvind, til tross for at det både er miljøvennlig og svært lønnsomt.

I stedet for å få opp farten, har gjennomgangsmelodien fra regjeringen vært at forgjengerne heller ikke gjorde så mye.

Det er god retorikk, men elendig ansvarlig politikk.

Strømkrisen er langtfra over, selv om avisene skriver mindre om den.

Fortsatt koster strømmen rundt to kroner per kilowattime i Oslo, og det er før nettleie, merverdiavgift og andre avgifter.

For ett år siden lå prisen på rundt 70 øre, mens snittprisen i 2020 var på rundt 10 øre.

Les mer: Strømpris fra Nordpool

Politikerne vet hva som er problemet, men klarer ikke - eller ønsker ikke - å finne en varig løsning utover å kompensere en liten del av el-sjokket med den gjerrige strømstøtten.

Og verre skal det bli: Et flertall på Stortinget ønsker nemlig å sende strøm fra det norske fastlandet og ut i Nordsjøen for å elektrifisere plattformene. Det ser pent ut på det norske klimaregnskapet, men betyr egentlig bare at gassen som ble brukt til å drive plattformene nå skal selges til Europa og brennes der.

For norske forbrukere er det derimot katastrofalt. Et allerede stramt strømmarked skal bli enda strammere ved at strøm tilsvarende halvparten av det norske husholdninger bruker skal sendes ut i Nordsjøen.

Enkel quiz: Hva skjer med strømprisen i Norge hvis 17 terrawattimer fraktes fra land og ut i Nordsjøen?

Det er ikke dumt å stenge gasskraftverkene i Nordsjøen, men oljeselskapene må pålegges å bygge ut egen havvind - alternativt å kjøpe elektrisitet fra utbyggere som tilbyr kraft fra havvind i Nordsjøen.

Med et Europa som skriker etter strøm, er norsk havvind et potensielt milliard-eventyr.

Det anerkjente konsulentselskapet McKinsey anslår at norsk havvind kan øke det norske nasjonalproduktet med 24 milliarder kroner og skape 36.000 nye arbeidsplasser frem mot 2030.

Les også

Havvind er seddelpressen som blir gjort til et pengesluk for skattebetalerne

Nå er SV og Høyre lei av regjeringens somling, og sammen med de andre opposisjonspartiene kan de tvinge frem en fremskyndet satsing.

En klar forutsetning for lønnsom utbygging er at havvind bygges ut med kabler til Europa og Norge. Nettopp muligheten til å eksportere overskuddstrøm og importere strøm når det er vindstille er en forutsetning for lønnsom utbygging. Og for de som får hjerteflimmer hver gang det snakkes om kraftkabler, så kan det enkelt løses ved at kablene bygges ut med mest kapasitet for å levere til norsk fastland.

McKinsey anslår at havvind kan bygges ut fra 60 til 120 øre per kilowattime, altså godt under dagens markedspris. Dersom regnestykket stemmer (og er det noe McKinsey kan, så er det å regne), så er det altså en lisens til å trykke penger.

Men det aller viktigste er at vi kan droppe den vanvittige ideen om å bruke titalls milliarder kroner på å bygge kabler for å elektrifisere sokkelen med fastlandsstrøm, og dermed forhindre den enda mer vanvittige ideen om å gjøre elektrisiteten for vanlige forbrukere og næringsliv enda dyrere - for å oppnå en stjerne i boka for det offisielle norske klimaregnskapet.

Moralen er: Når ikke Arbeiderpartiet og Senterpartiet bruker vett, så får de instrueres av de andre partiene. Bravo, SV og Høyre!