NRK skriver at den nye statsministeren etterlyser kreativitet for å øke vaksinedekningen ytterligere i Norge.

Her er mitt forslag: Gi barn i aldersgruppen 12-17 vaksinedose nummer to nå. Kanskje ikke så kreativt, men helt sikkert effektivt.

Les også: Ta hensyn til de vaksinerte og smitten - innfør vaksinepass overalt det er nødvendig

Forskjellige tall flere steder

Jeg ser av FHIs statistikk at 87,1 prosent av den voksne befolkningen er fullvaksinert, og helsemyndighetene nevner målet om 90 prosent til stadighet.

Men man må til VGs statistikk for å se at kun 69,8 prosent av hele befolkningen er fullvaksinert.

Her ser vi også at antall nye smittede er nå på sitt høyeste nivå så langt, og at i flere uker nå har cirka 25 prosent av de smittede vært i aldersgruppen 10-19 år. I uke 44 fikk 386 per 100 tusen i denne gruppen påvist smitte.

NRKs Dagsrevyen inkluderte en alarmreportasje om Romania forrige uke, der mange er skeptiske til vaksinen. De hadde da 757 nye smittede per 100 tusen siste to ukene, ifølge VGs statistikk. Dette er på samme nivå per uke som hos vår egen ungdom.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Er konklusjonen om vaksinering av barn tatt på feil grunnlag?

Mange av oss varslet allerede tidlig i august om at smitten ville eksplodere etter skolestart, men dette ble gjentatte ganger tilbakevist av FHI. Ved flere anledninger gikk ansatte i FHI kraftig i rette med andre eksperter innen immunologi og smittevern, når disse argumenterte for å vaksinere ungdom under 18 år.

Nakstad fikk også sitt pass påskrevet, og foreldre ble bedt om å roe seg ned. De samme ansatte prøvde også å endre en konklusjon i en forskningsrapport fordi den ikke passet med narrativet til FHI, at smitten ikke spres lett mellom barn.

FHI har nylig innrømmet at de tok feil om smitteøkningen ved skolestart.

Les også: Dette er rapporten som nå kan sette fart i en 3. vaksinedose: - Dette går for sakte

Spørsmålet er derfor om FHI sine konklusjoner om vaksinering av barn er tatt på feil grunnlag. FHI har ofte referert til de meget sjeldne bivirkningene myokarditt og perikarditt.

De vet godt at det er langt høyere sannsynlighet å pådra seg disse bivirkningene fra viruset selv enn fra Pfizer-vaksinen, men de fortsetter å underkommunisere dette.

Det er regjeringen som bestemmer hvem som skal få vaksiner, men de baserer seg på helsefaglige råd, og da spesielt fra FHI, som skal være kunnskapsprodusent for helsesektoren.

Det er greit å gjøre feil av og til, men hva om FHI ikke er balansert i sin formidling om vaksinering av barn? Det er lett å forstå at regjeringen ikke vil ta vaksinegrep som ikke støttes av FHI, men dermed legges mye makt i hendene til noen få ansatte i FHI.

Be Camilla Stoltenberg om en balansert og nøytral vurdering

Ved å forlenge intervallet mellom dosene for 16-17-åringene og å utsette avgjørelse om dose to for 12-15-åringene, kommuniserer regjeringen at vaksinen kanskje ikke er helt trygg.

Dette bidrar dessverre til at mange ungdommer så vel som voksne drøyer med å bestemme seg. Nå som det ikke er mangel på vaksiner er det vel heller ikke noe grunnlag til å nekte foreldre å frivillig vaksinere sine barn for egen regning, som jo kan gjøres for diverse reisevaksiner?

Les mer fra Norsk debatt her

Jonas Gahr Støre, ikke la barna igjen måtte ofre skolegang og sosialt samvær for å beskytte de sårbare i samfunnet.

Be Camilla Stoltenberg en gang til om en balansert og nøytral vurdering om vaksine to for ungdommen, så ser dere nok kanskje at flere voksne også vil stille seg mer positive til vaksinering.