Gå til sidens hovedinnhold

Hissig koronakrangel og innbitt jakt på vaksinedoser som kan være solgt unna

Det er livet om å gjøre at Norge følger med i timen og støtter EUs jakt på vaksinedosene vi har kjøpt fra AstraZeneca.

I februar var Norge lovet 1,2 millioner doser fra AstraZeneca som ledd i vår avtale med EU, men nå er vaksinene sporløst borte.

Siste oppdaterte tall er at Norge bare får 200.000 doser, noe som utsetter massevaksineringen i mange uker. Konsekvensen er forlenget nedstengning av samfunnet, tapte arbeidsplasser og flere dødsfall.

Les også

FHI-overlege slår alarm om vaksineplanen: – En gedigen skuffelse

Siste oppdaterte tall viser at bare 1.887 nordmenn har fått to doser av vaksine, og nesten alle disse nærmer seg immunitet gitt at den kommer innen en uke etter siste dose. Den nådeløse konklusjonen er at Norge ikke reelt har kommet igang med massevaksinasjon, ifølge tallene fra Nasjonalt vaksinasjonsregister.

Vi er best i klassen i tiltak mot virusspredning, men er på bunn i å vaksinere folk.

Det store spørsmålet er hvorfor AstraZeneca ikke klarer å levere EU de 400 millioner dosene man har avtalt, og det er en utbredt mistanke i EU-systemet om at legemiddelfirmaet har solgt unna doser til andre.

Det velrenomerte nettstedet Politico siterer EU-kilder som var rasende etter møter med det britisk-svenske selskapet, og som antyder at AstraZeneca har brutt avtalene med EU og Norge for å selge unna doser til andre nasjoner for høyere priser.

- Nivåene på leveransene vil være lavere enn opprinnelig antatt på grunn av lavere produksjonstakt fra en fabrikk innenfor vår europeiske leverandørkjede, lød den kryptiske forklaringen fra AstraZeneca.

EUs helsekommisjonær Stella Kyriakides tvitret etterpå at hun er meget misfornøyd med disse nyhetene. - Den Europeiske Unionen ønsker å få nøyaktige opplysninger om hvor mange doser som er produsert av AstraZeneca og hvor de er levert. Svarene fra selskapet har ikke vært tilfredsstillende, sa Kyriakides, ifølge Politico.

EU er så misfornøyd med forklaringen at EU-kommisjonen vurderer å innføre en eksportkontroll for vaksiner, og krever å få alle kort på bordet fra AstraZeneca - inklusivt en nøyaktig oversikt over hvor mange vaksiner som er produsert, og hvor de har gått. EUs misnøye skyldes også at de har betalt mange milliarder kroner i forskudd.

Knappheten blir enda mer alvorlig når ubekreftede påstander fra tyske kilder hevder at AstraZeneca-vaksinen uansett ikke hjelper eldre over 65 år, en påstand leverandøren og britiske myndigheter kategorisk avviser. Men akkurat nå fører også den påstanden til en klappjakt på vaksiner fra Pfizer og Moderna.

Den underliggende mistanken er at endel av vaksinen har havnet i Storbritannia, som akkurat nå har tatt en lederrolle i massevaksineringen. Nå kan Boris Johnsen ta ære for at over 10 prosent av befolkningen er vaksinert og det i et tempo som er nær fem ganger raskere enn de fleste EU-landene.

Norge må melde seg på i vaksinekampen
Akkurat nå er koronavaksine en av verdens mest ettertraktede handelsvarer, og både statsleder og ulike nasjoner bruker alle kjente triks i boken for å sikre seg den livsviktige medisinen. Nå vil EU innføre forhåndsgodkjennelse på eksport.

Siste tall viser at det nå er over 100 millioner bekreftede tilfeller av covid-19 i verden, og at det kommer 600-700.000 nye hver eneste dag. Storbritannia har flere daglige dødsfall nå enn i starten av pandemien.

Norge ligger helt mot bunnen i vaksinering av de vestlige landene, ifølge en oversikt fra Nordea og Macrobond. Selv land som Tsjekkia, Spania og Portugal ligger langt foran oss i antall vaksiner som er satt per 100.000 innbyggere.

Der Norge er internasjonalt flinke er å holde koronapandemien i sjakk. Sammen med Finland ligger vi helt nederst i antall nye smittetilfeller og dødsfall.

Vi er best i klassen i tiltak mot virusspredning, men er på bunn i å vaksinere folk.

I tillegg holder vi fast på en feilaktig strategi om å vaksinere spredt utover i hele landet, i forhold til å prioritere dem som har størst sjanse for å dø - altså risikogruppene i de mest smitteutsatte områdene. Der har Oslo vært i en særklasse i hele pandemien, og kommer etter alt å dømme til å være det fremover også.

Millioner blir vaksinert hver dag
Bloomberg har en vaksinetracker som kartlegger tempoet over hele verden. Mens Norge ligger på noen få hundre vaksiner hver dag, så viser deres tall at det settes over 3,4 millioner doser daglig i resten av verden - blant annet 1,25 millioner doser i USA.

Les mer: Over 68,1 millioner doser er gitt

Bloombergs tall viser at Israel har satt vaksine hos 43 prosent av innbyggerne, De Forente Arabiske Emiratene 24 prosent, Storbritannia over 10 prosent, mens USA klatrer opp mot 10 prosent.

Til sammenligning har Norge satt 79.000 doser, tilsvarende 1,6 prosent av befolkningen, ifølge Bloomberg. Av disse er altså bare en brøkdel vaksinert to ganger.

AstraZeneca har solgt skinnet først
Bloombergs tall viser at AstraZeneca/Oxford hadde forhåndssolgt tre milliarder doser før testresultatene var ferdig, noe som er dobbelt så mange som konkurrentene. Deres analyse er at det til nå er solgt 8,5 milliarder vaksinedoser - og at Norge har forhåndskjøpt 9,8 millioner av dem.

Men dette er vaksiner som foreløpig bare finnes på papiret, og der millioner av doser nå har forsvunnet i tynne luften, med ditto luftige forklaringer.

Med desperasjonen som nå råder er det ikke rart at EU-systemet blir forbannet og forbauset over tempoet på vaksineringen i Storbritannia. Landet har tilgang til AstraZeneca-vaksine produsert i sitt eget land, men også Pfizer-vaksine fra Belgia.

Den siste leverandøren kan bli stoppet av det mulige eksportforbudet fra EU. Og mer vaksine til EU, er godt nytt for Norge, siden vi er en del av deres innkjøpssamarbeid.

Her gjelder det å følge med i timen, helseminister Bent Høie!

PS! Hva mener du? Frykter du at Norge står med lua i hånden, eller har du tillit til at myndighetene presser på for å skaffe oss vaksine?

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen