Gå til sidens hovedinnhold

Historiens bitre ironi er at denne mannen i dag skal tale til FNs generalforsamling

Ebrahim Raisi representerer et diktatur som ikke skyr noe for å utrydde all motstand.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Historiens bitre ironi er at i dag skal Ebrahim Raisi, bøddelen som sto bak massakren av tusenvis av politiske fanger i 1988, tale til FNs generalforsamling.

Selv om avisoverskriftene har sluttet å nevne den iranske presidenten Ebrahim Raisis forbrytelser mot menneskeheten etter hans valgseier, har det vært noen analyser av hans overgrep mot menneskerettigheter, rettsstat, frihet, og rettferdighet.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Hvorfor er vestlige land tause om dette?

Amnesty International har dokumentert Raisis rolle i massakren av cirka 30.000 politiske fanger. Menneskerettighetsadvokaten Geoffrey Robertson har kalt massakren som den «verste forbrytelsen mot menneskeheten siden konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig». Så hvorfor er vestlige land tause om dette grove menneskerettighetsbruddet?

Raisi representerer et diktatur som ikke skyr noe for å utrydde all motstand. Han ble president den 3. august 2021, for å fortsette den brutale undertrykkelsen som begynte for alvor på 1980-tallet.

Men opposisjonen er ikke blitt mindre siden den gang.

Faktisk er harmen mot regimet større enn noen gang, mens regimets legitimitet er på et lavmål. Den lave valgdeltakelsen under presidentvalget er et godt eksempel på folks boikott.

Folk klager stadig over dårligere økonomiske og sosiale forhold, og ønsker seg et snarlig regimeskifte. Ali Khamenei har gått tom for alternativer og kan ikke imøtekomme folks krav om endringer. For å beholde makten må han ty til vold og drap.

På den ene siden forener det iranske folket seg mot regimet og om en felles sak, nemlig en demokratisk republikk som må stå til regnskap overfor dem gjennom rettferdige. På den andre siden forbereder det iranske regimet seg på krig mot sitt eget folk.

Nå har det internasjonale samfunnet et valg

Iranere i eksil krever slutt på presteregimet og oppfordrer FN til å stille Ebrahim Raisi for en internasjonal domstol.

For tiden foregår det en konferanse i Stockholm hvor Hamid Nouri, en annen bøddel, med en pågående rettsak nå til dags i Stockholm, blir omtalt.

Selv om det internasjonale samfunnet ikke klarte å forhindre massakren i 1988, har det nå et valg.

Les mer fra Norsk debatt her

Det kan enten fortsette å lefle med presteregimet, og forbli passiv når mullaene dreper flere demonstranter, eller det kan ta moralsk høyverdig standpunkt ved å etterforske drapene i 1988.

De kan be om at Raisi blir stilt for retten ved en internasjonal domstol og advare regimet om at fortsatte grusomheter vil få konsekvenser.

Teheran må få merke verdens vrede. Ellers vil regimet fortsette å begå flere massakrer som vestlig reaksjon kunne ha forhindret.

Kommentarer til denne saken