Gå til sidens hovedinnhold

Holder masken: Vedum spiller høyt

Sjelden har en norsk partileder drevet et høyere spill foran et valg enn Trygve Slagsvold Vedum.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Som også programleder Lilla Sølhusvik formulerte det i Politisk kvarter på NRK i dag - to spørsmål er sentrale foran helgens Senterparti-landsmøte:

  • Hvem vil Vedum samarbeide med etter valget?
  • Vil Vedum kreve statsministerposten dersom valgresultatet tilsier det? (* se nederst)

Jeg skriver med vilje «Vedum», og ikke Senterpartiet. For i Senterpartiet dreier det meste seg om Vedum om dagen, om ikke Jan Bøhler er med den nye partilederen sin for å kaste Grorud-glans over valgkampen, da.

LES OGSÅ: Trygve Slagsvold Vedum taler til landsmøtet

Det er sjelden vi hører fra 1. nestleder Ola Borten Moe, for eksempel. Eller tidligere statsråd Marit Arnstad. For ikke å snakke om 2. nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim - hun har du kanskje ikke engang hørt om?

Men ville Vedum svare på de to spørsmålene?

Selvsagt ville han ikke det. Som vanlig ler han og koser seg og snakker uten å svare. I stedet kommer det noe som framstår som nøye planlagte lekkasjer:

Først i Dagbladet for fire dager siden, der kilder kan fortelle at dersom Jonas Gahr Støre så mye som nevner SV i eventuelle forhandlinger etter valget, så vil Senterparti-lederen reise seg fra bordet og forlate forhandlingene.

Passe tøff i trynet, der altså.

Derfor passet det med en ny lekkase, i samme avis, i dag, der kilder kunne fortelle at Vedum straks tok en telefon til Jonas Gahr Støre for å berolige om at oppslaget i Dagbladet var bare tull. Eller i alle fall overdrevet. Eller i alle fall ikke så alvorlig ment.

Som kildene kunne fortelle: «Ap-ledelsen skal da ha blitt forsikret om at døra til SV ikke er stengt.»

Jeg har ingen grunn til å tvile på Dagbladets kilder. Det er heller ingen grunn til å tvile på hvem disse kildene er:

Enten er det Vedum selv, eller en person svært nær Vedum. Eller så er det Jonas Gahr Støre, eller en person svært nær Støre. Andre kan det ikke være, etter en telefonsamtale mellom de to.

Les flere kommentarer av Erik Stephansen

Uansett viser det en Senterpartileder med aktivt dobbelspill. Et spill som med viten og vilje tåkelegger og forvirrer så mye han kan. Hva kan motivet være for det?

Tja, kanskje gjør han seg lekker for mulige Frp-velgere som er enige i mye av bonderomantikken og satsingen på distriktene, men som er livredde for SV. Eller for andre, som liker noe av det Senterpartiet står for.

Eller kanskje gjør han det for stjele fokuset til oss journalister. Holde på oppmerksomheten - og lokke kommentatorer som meg til å skrive en kommentar om - ja, nettopp Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet. I en valgkamp kan all PR være god PR.

Men ikke alltid:

For tåkeleggingen og usikkerheten kan også brukes av motstandere for å skape inntrykk av rot og kaos på rødgrønn side. At der i leiren klarer de ikke engang å stable et regjeringsalternativ på beina.

Foreløpig ser det ut som om de før nevnte partiprofilene lar ham holde på med sitt høye spill. Det kommer de nok til å fortsette med, så lenge det går bra.

Å spille høyt er helt sentralt i poker. Og foreløpig er det forskjell på høyt spill og falskspill. Men grensen kan noen ganger være vanskelig å se.

---

* Edit: Kilder sier fredag ettermiddag til Nationen at Senterpartiet antakelig vil lansere Trygve Slagsvold Vedum som statsministerkandidat i løpet av helga.

Kommentarer til denne saken