I NHO Reiselivs egen situasjonsanalyse nylig, svarte to av tre medlemmer at de har én eller flere ubesatte stillinger. Størst behov for personell hadde medlemmer innen segmentene servering og uteliv.

  • 54 prosent av serveringsbedriftene hadde en-fem ubesatte stillinger
  • 47 prosent av medlemmene innen uteliv hadde en-fem ubesatte stillinger.
  • 48 prosent prosent av medlemmene innen hotell/overnatting hadde en-fem ubesatte stillinger

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Tålmodighet må forventes

Norsk reiseliv trenger flere tusen nye ansatte for å møte veksten etter pandemien.

Jeg hører med blant dem som simpelthen elsker god service. Jeg liker ikke at det tar for lang tid å få den duggfriske halvliteren i hånda, eller at maten eller regningen lar vente på seg. Det skal ikke være sånn at du må stå i kø i 15 minutter før det er din tur til å sjekke inn eller ut i hotellresepsjonen.

Men dette er situasjonen akkurat nå. Vi mangler folk. Derfor er det på sin plass å takke deg som skal være reisende i Norge i sommer. Takk for at du legger ferien til Norge. Takk for at du koser deg med god mat og drikke som ofte er kortreist. Takk for at du er litt ekstra tålmodig. Og en ekstra stor takk for at du gir et smil og en hyggelig kommentar til de som jobber hardere enn noen gang for å yte god service.

Les også: Jeg forstår alle som møter problemer når de skal dra på en etterlengtet ferie, men...

For medlemsbedriftene i NHO Reiseliv Oslo og Viken, Norges desidert største fylke, oppleves situasjonen som utfordrende. Vi anerkjenner at gjestene bør kunne forvente bedre service. Samtidig er det vårt ansvar å ta vare på de ansatte som er på jobb – og som denne sommeren står på både sent og tidlig. De (for) få ansatte som er på jobb gjør så godt de bare kan!

Og kjære deg som går på jobb i sommer på hoteller, restauranter og uteserveringer – om det er i Oslo, Fredrikstad eller Hallingdal. Du er helt suveren. Takk for at du står på og sørger for at vi kan holde åpent.

For få utdanner seg innen reiseliv

Etter to år med nedgang, forventer ekspertene i Menon Economics en vekst i reiselivet i Norge på hele 45 prosent frem mot 2030. Det er fantastiske nyheter for våre medlemsbedrifter!

Det som ikke er så gode nyheter, er at altfor få utdanner seg innen reiseliv. På grunn av pandemien hadde nemlig reiselivsfagene størst nedgang av alle utdanningsområder fra 2020 til 2021 (Samordna opptak: Nedgang på 11,6 prosent. Antall primærsøkere er ned hele 18,8 prosent).

Les mer fra Norsk debatt

Universitetet i Stavanger, som driver landets ledende hotellstudium, oppgir at 30 prosent av primærsøkersøkere er borte siden 2020. Høyskolen Kristiania melder om 80 prosent nedgang i antall søkere innen reiselivsledelse og opplevelsesutvikling siden normalåret 2019.

Så til deg som reiser i Norge i sommer: I det minste slipper du unna flyplass-kaoset i Europa og endeløse ventetider. Ferien din i Norge kommer til å bli litt annerledes, men helt topp.