Denne uken fremmet Høyre nok et forslag i Stortinget som likeså godt kunne ha vært ført i pennen av MDG. Partiet tar nå til orde for å skjerpe klimakravene for den norske byggebransjen med rekordkorte frister. Dette skal blant annet skje gjennom et byråkratiserende klimagassregnskap for private boliger, og ved statlige krav til gjenbruk av materialer i et marked som ikke eksisterer.

Høyre er virkelig ikke til å kjenne igjen i klimapolitikken.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

En helt ekstraordinær situasjon

I Frp mener vi at dette forslaget vil fordyre og byråkratisere byggebransjen. Vi frykter for alvorlige konsekvenser i et allerede rekorddyrt boligmarked dersom forslaget blir vedtatt.

For i likhet med en god del andre urimelige krav i klimapolitikken, havner som regel regningen hos sluttbruker som i dette tilfellet er helt vanlige folk som ønsker å etablere seg i boligmarkedet.

Byggebransjen står i likhet med andre næringer i en helt ekstraordinær situasjon. Leveringsproblemer, ettervirkninger av pandemi i globale forsyningskjeder og krigen i Ukraina har ført til at det meste blir dyrere. Prisene betong og stål har skutt i været og det mangler ikke eksempler på at stadig flere byggeprosjekter møter enorme kostnadssprekker på grunn av eksterne prisdrivere.

Les også: Sissener serverer et fullstendig useriøst serviettregnestykke over hva MDG har kostet Oslo

Bør lytte til næringslivet

Det er uforståelig at Høyre mener det er god konservativ politikk å toppe en slik prisgalopp med å fordyre nye byggeprosjekter enda mer. En rekke aktører i byggebransjen som selv har konkrete planer og ønsker om ytterligere utslippskutt, virker heller ikke overbegeistret for Høyres forslag. De peker på at de selvsagt vil kutte utslipp, men i et tempo som er realistisk og som ikke blir helt forgjeves på grunn av politiske hastevedtak.

Les mer fra Norsk debatt

Jeg vil anbefale Høyre å finne tilbake igjen til tiden da de lyttet til næringslivet og mente at det var grenser for politikk. For i et Høyre som nå virker å være i fritt driv mot venstresiden i klimapolitikken, står vi i Frp støtt på en politikk som går imot urimelige, fordyrende og byråkratiserende forslag.