Gå til sidens hovedinnhold

Høyre forbyr breddefotball i frykt for kø i kiosken

Mens FHI samtidig åpner for å ha testkonserter med opptil 5000 tilskuere.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Breddefotballspillere over 20 år kan altså idag kjøre fire stykker i samme bil til trening. Når de ankommer trening får de ikke lov til å trene eller å spille fotball som normalt.

Dette til tross for at fagmyndighetene innen helse bekrefter det samme som utallige rapporter; det er så kortvarig og sporadisk kontakt, på et så stort areal, at dette utgjør forsvinnende lite smitte.

Begrunnes med potensiell kø i kiosken

Tvert imot begrunnes forbudet mot fotball med faren for økt mobilitet, store publikumsansamlinger og kø i kiosken.

Det har Helsedirektoratet gjentatt flere ganger på spørsmål. Logikken er altså at om disse friske spillerne, som allerede har beveget seg til trening, plutselig begynner å spille fotball på treningen, så kommer de til å bli nedrent av publikum som attpåtil forlanger servering.

Les også: Jordbruksforhandlingene: Et hån og en vits

Det har vært spilt sannsynligvis tilsammen noen millioner breddekamper for alle under 20 år og for voksne (i alle andre land enn Norge) i Europa ifjor sommer og høst.

Forsvinnende lite smitte

Det er påvist tilnærmet null smitte som følge av selve aktiviteten. I Norge spilte 277 000 barn og unge 150 000 kamper med 300 000 frivillige til stede ifjor høst. Det er registrert ett - 1 - smittetilfelle som følge av aktiviteten (Olsvik-rapporten). Tilsvarende tall rapporteres fra andre land.


Stengingen av breddefotballen er ikke medisinskfaglig, men politisk begrunnet. Det er Høie og Høyres prestisje som opprettholder treningsforbudet mot breddefotball for 20+. Det understrekes av at de bryter med første del av smittevernlovens paragraf 1-5, som sier smitteverntiltak skal ha en klar medisinskfaglig begrunnelse.

Det står videre at det skal være nødvendig av hensyn til smittevernet og framstå tjenlig etter en helhetsvurdering.

Les også: Om myter og sannheter

Men, om man begrunner dette med en helhetsvurdering, burde man i det minste også følge vanlig forvaltningsskikk, ved å møte representanter for de over 50 000 tusen spillerne og støtteapparat som rammes av disse inngripende tiltakene over lang tid.

Enveiskommunikasjon fra beslutningstakerne

Fotballforbundet har gjentatte ganger bedt om dialog for å diskutere konsekvenser, mulige tilpasninger og tiltak.

Helsemyndighetene og Høie har avvist dette. Beslutningstakerne har hatt et par møter med idretten hvor det i hovedsak ble bedrevet enveis kommunikasjon for å meddele at det ikke blir åpning.

Det ble ikke opprettet nærmere dialog for å diskutere faglig dokumentasjon fra både utlandet og her hjemme.

De har ikke vært mottakelige for innspill og bred dokumentasjon om smittefare og hvordan den kan begrenses ved stenging av garderober og kiosk, regler for reiser til og fra trening og opprettelse av lokale serier.

Men da en kompis i Hurtigruta ringte ifjor sommer, da var det grei skuring i Helsedepartementet ...

Konserter, men ikke fotball

Nå åpner FHI for å ha testkonserter med opptil 5000 tilskuere. Det vil være kontrollert og bra for å finne ut om det er trygt før åpning.

Men hvorfor kan man da ikke la 22 friske spillere, med godt organiserte smitteverntiltak, få boltre seg utendørs - evt uten tilskuere og kiosksalg - på et areal på 7000 kvadratmeter hvor grundig dokumentasjon viser at de har sporadisk og svært kortvarig kontakt innenfor en radius på 1,5 meter i gjennomsnitt 90 sekunder i løpet av en 90 minutters kamp?

De kan sikkert droppe å feire scoringer også.

Og om 5000 kan samles til testkonsert på et tilsvarende areal som en fotballbane innendørs eller utendørs på en fotballstadion i juni, så kan man kanskje allerede nå la de som er samlet til trening for å løpe og slå pasninger, like gjerne få lov til spille fotball som normalt når de først er samlet?

Frafallet vil øke

Når de organiserte sosiale aktivitetene med godt smittevern for unge voksne holdes stengt, så setter de seg ikke hjemme for å pugge Esperanto eller begynne med batikk.

Da øker frafallet og flere oppsøker andre sosiale aktiviteter og arenaer uten organsiert smittevern og lite oversikt over hvem som er tilstede. Det er dårlig smittevern og vanskeliggjør smittesporing.

Når våren nå kommer burde de som er aktive få være det i organiserte former, men Høyres forbud mot organiserte aktiviteter for unge voksne, utgjør større risiko for smittespredning.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Kommentarer til denne saken