Gå til sidens hovedinnhold

Høyre: Partiet for de bedrestilte

Nå må det være vanlige folks tur, skriver Eigil Knutsen i Arbeiderpartiet.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Arbeiderpartiets skattepolitikk vil halvere de økte forskjellene vi har fått under Høyre-styret på ett år. Det er starten på hva en ny, rødgrønn regjering kan få til i neste periode.

Jan Tore Sanner og Torbjørn Røe Isaksen skriver om hvordan Arbeiderpartiet vil få ned forskjellene i Nettavisen den 17. august.

Les innlegget deres her: Venstresidens bilde av en galopperende økning av ulikhet i Norge er feil

Skreddersydd for landets rikeste

De taler med to tunger når de i det ene øyeblikket mener økningen siste åtte år ikke er noe å bry seg om, men samtidig at deres hovedmotstander ikke gjør nok for å redusere forskjellene.

Paradoksalt nok går Høyre selv til valg på å øke forskjellene enda mer, med ønske om syv nye milliarder i skattekutt til landets rikeste. Seks av de syv milliardene partiet planlegger å kutte i formuesskatten går direkte til landets én prosent rikeste. Høyrepolitikk er skreddersydd for landets rikeste, og økte forskjeller.

Hadde Høyre fullført angrepet på Arbeiderpartiet med stil, ville de også sett på forskjeller i formue av Arbeiderpartiets endringer i formuesskatten. Her er det bare å smøre seg med tålmodighet, for dette får vi neppe av Høyre.

Partiet for de bedrestilte anerkjenner nemlig ikke at det er et samfunnsproblem at store formuer hoper seg opp på få hender. Problemet er at den økonomiske eliten får stor makt og innflytelse på politiske prosesser. Jaget etter formuesskattekutt er et eksempel på det.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

300 kroner mer å rutte med

Med Arbeiderpartiet blir det en helt ny retning i den økonomiske politikken. Folk som trenger det mest settes først. Vi vil øke formuesskatten for de med store formuer, og heller å senke skatten for alle med inntekt under 750 000 kroner, gjøre det billigere å være pendler og fagorganisert.

Bare på et enkelt år vil altså denne politikken kunne halvere de økte inntektsulikhetene vi har fått med Høyre. Over flere år vil skattepolitikken, flere i arbeid og styrket velferd redusere forskjellene enda mer.

Høyres politikk har ført til det motsatte. Vi har dobbelt så mange unge uføre, og forskjellene øker fordi de rike blir rikere og de med lave inntekter henger etter. De ti prosentene med lavest inntekt har totalt fått 300 kroner mer å rutte med under Høyres ledelse, mens de med den forrige Ap-regjeringen fikk over 20 000 kroner.

Vanlige folks tur

Vi vet hvorfor de rike blir rikere under Høyres ledelse, men hvorfor blir de med lave inntekter hengende etter under blått styre?

En mulig årsak er at det har blitt vanligere å bruke bemanningsselskaper, og å ha flere jobber. Det er flere fellestrekk for de med lav lønn.

Les mer fra Norsk debatt her

Mange har ikke tariffdekning. Flertallet jobber deltid. Kvinner er overrepresentert. Flertallet er norskfødte, og de er unge.

Arbeiderpartiet mener det er feil at de med lave inntekter ikke skal få ta del i lønnsveksten. Veksten i økonomien må fordeles jevnt. Det er et politisk valg å legge til rette for det.

Nå må det være vanlige folks tur.

Kommentarer til denne saken