Forrige uke møttes helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og Tone Trøen (H) til debatt. Bakteppet var den ideologiske hetten Arbeiderpartiet har trukket ned over hodet. Ap skal nemlig gjøre livet surt for såkalte «kommersielle helseaktører».

Overraskende nok var Trøen fra Høyre trukket inn som motstemme: Hun hadde ikledd seg Frps klær og snakket varmt om fritt behandlingsvalg, at pengene skal følge pasienten, likestilling av offentlige og private helsetjenester, nyskapning og konkurranse.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Det hun lot være å snakke om var hvordan Fremskrittspartiet måtte slepe frem Høyres engasjement for private aktører da de satt i regjering.

Eksemplene er dessverre mange. Her er fire av dem:

1) I starten av korona-pandemien kastet LHL-sykehuset ved Gardermoen seg rundt og stilte seg tidlig til disposisjon. De investerte 20 millioner for å omstille og klargjøre. Helse Sør-Øst fulgte aldri opp videre. Den daværende Høyre-regjeringen inviterte til dugnad, men ville ikke ta imot hjelp fra private.

Var ikke private gode nok for Trøen og Høyre i starten av pandemien?

2) I revidert nasjonalbudsjett sommeren 2020 fikk Frp til slutt Høyre med på å gi 600 millioner ekstra til å få ned voksende helsekøer. Helseforetakene skulle prioritere etterslep knyttet til kreftbehandling, røntgen og MR, blant annet gjennom kjøp av private tjenester.

Det var altså Frp som måtte til for å få på plass midler til kjøp av private helsetjenester.

Les også: Fem kuttforslag til regjeringen

3) I statsbudsjettet for 2021 fikk Frp gjennomslag for å bruke ytterligere 250 millioner kroner på å kjøpe kapasitet fra private sykehus. Problemet med disse pengene var at Høyres regjering ikke brukte dem til å kjøpe privat kapasitet, til tross for økende køer. Mange aktører kunne fortelle oss at de hadde ledige plasser på de områdene der ventetiden hos det offentlige hadde økt.

Man kan jo lure på hvor Høyres engasjement for private aktører var da?

4) Det er ikke bare private helseaktører den daværende Høyre-regjeringen sviktet, også private barnehager ble kastet under bussen. I Høyre-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2021 ble pensjonstilskuddet til de private barnehagene kuttet med 350 millioner kroner. Heldigvis fikk Frp reversert kuttet.

I tynneste laget

Tone Trøen og resten av Høyres engasjement for private aktører er kjærkomment, og vi i Frp jubler selvsagt over at vi har fått en ny alliert. Det blir likevel i tynneste laget at Trøen får sitte i beste sendetid på tv og snakke om Frps gjennomslag som om det var sine egne.

Les mer fra Norsk debatt

Frp er opptatt av pasientens beste, og ønsker at folk skal bli friskest raskets mulig. At private kan gjøre dette billigere og mer effektivt er en heldig bieffekt.

I dette spørsmålet burde alle partiene gjøre det som er best for norske pasienter, ikke det som ser best ut i partienes prinsipprogrammer.