Gå til sidens hovedinnhold

Høyres ministerduo skal ha for forsøket på å berolige Nettavisens lesere om at ulikheten i Norge knapt har økt på deres vakt

Dessverre for dem lar påstanden seg lett avfeie, skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Jan Tore Sanner og Torbjørn Røe Isaksen viser til at vanlige mål på ulikhet bare har økt litt de siste årene.

Men de vet begge godt at dette er ulikhetsmål som ikke fanger opp de enorme aksjeutbyttene til de aller rikeste på toppen, og at SSB nylig har slått fast at ulikheten tvert imot har økt dramatisk i Norge de siste tiårene dersom man tar høyde for nettopp det.

Dette er saken: Venstresidens bilde av en galopperende økning av ulikhet i Norge er feil

Denne forskningen er også omtalt i regjeringas egen stortingsmelding om ulikhet fra 2019, så den burde være godt kjent.

Større forskjeller enn tidligere antatt

Da finansminister Sanners forgjenger Siv Jensen brukte samme argumentasjon i 2019, svarte ulikhetsforsker Rolf Aaberge at hun baserte seg på mangelfull statistikk:

«I virkeligheten er ulikhetene mye større de siste ti årene enn det den offisielle statistikken viser. Den viktigste drivkraften bak økningen i ulikhet de siste 20–30 årene er økningen i inntektsandelene til de rikeste i Norge.»

SSB viser at dersom man inkluderer disse utbytteinntektene, så blir nivået på ulikheten i Norge mye større enn tidligere antatt, og økningen i ulikhet de siste tiårene blir fire ganger så stor som Høyre-duoen påstår.

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

Den rikeste prosenten av befolkningen har også økt sin andel av all formue fra 18 til 23 prosent. Den rikeste promillen betaler attpåtil under halvparten av det lærere, sykepleiere og andre vanlige folk betaler i skatt, målt i andel.

Du må ikke til Cayman Islands for å finne et skatteparadis.

Den pågående skattedebatten viser med all tydelighet hvilket grep milliardærene har om regjeringas skattepolitikk.

Det er en grunn til at milliardærer som Stein Erik Hagen gir penger til Høyre før hvert valg, og ikke til Rødt. Økt formuesulikhet er et problem nettopp fordi det fører til økt maktkonsentrasjon, der de rike får en sterk og udemokratisk påvirkning på politikken.

Forskjellsfornekting

Høyre har tradisjonelt vært varme forsvarere av økte forskjeller, og det er en ærlig sak. Men jeg vil anbefale å gi opp de tafatte forsøkene på å bortforklare at ulikheten faktisk har økt.

Men der folk flest mener det bør være en hovedoppgave for politikerne å få ned forskjellene, ser høyresidas valgkampstrategi ut til å være forskjellsfornekting.

Les også: Påpeker Høyre-feil: Sanner og Isaksen bruker SSB som sannhetsvitne for sin uholdbare konklusjon

De forsøker å overbevise velgerne om at venstresida bare «roper ulv» når vi påpeker at ulikheten har økt etter åtte år med borgerlig regjering og store skattekutt til de aller rikeste.

Jeg tror Høyre-ministrene vet bedre enn som så, men at de klamrer seg til et halmstrå i et siste forsøk på å skjønnmale konsekvensene av egen politikk.

Presisjonsnivået er knapt høyere enn det vi ser av regelrett fake news fra Høyres heiagjeng i «Aksjon for borgerlig valgseier», som for tiden tapetserer norske aviser med annonser som bevisst bløffer om ulikheten i Norge.

Alt finansiert med pengebidrag fra anonyme rikinger.

Arbeiderpartiets skatteløfte står i veien for forandring

Høyre har også fått Finansdepartementet til å regne på Arbeiderpartiets alternative skatteopplegg, og koser seg med rette over at det kun i beskjeden grad ville bidratt til å snu Høyres ulikhetsvekst.

Etter at de borgerlige har kuttet skattenivået med 35 milliarder kroner de siste åtte årene, innebærer Arbeiderpartiets skatteløfte å gå til valg på å frede hele 80 prosent av skattekuttene som de borgerlige etterlater seg, inkludert å beholde store milliardkutt i skatten på selskapsoverskudd og å beholde store deler av aksjerabatten i formuesskatten.

Det er nesten ikke til å tro!

Les også: Høyre: Partiet for de bedrestilte

Pauseinnslag

Men det samme skjedde i 2005, da den rødgrønne regjeringen ble et slags pauseinnslag i høyresidas skattekuttpolitikk.

Vi ser at borgerlige regjeringer kutter skattene, Ap-ledede regjeringer bevarer de fleste av kuttene, og slik holder de på.

Derfor må vi ikke bare få regjeringa ut. Vi må få forskjellene ned. Og da må skattene for Norges aller rikeste opp.

Rødt går til valg på et skatteopplegg for å rydde opp etter høyresida, få ned ulikheten og utvikle velferdsstaten videre. Det innebærer ingen skatteøkning for de med under 600.000 kroner i inntekt, men kraftfulle skatteøkninger for spesielt de én prosent rikeste, og for de som har millioninntekt eller milliardformue, gjennom økt skatt på høye inntekter, selskapsoverskudd, store formuer og aksjeutbytter, samt en ny rettferdig arveskatt, med høyt bunnfradrag.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Det gir titalls milliarder ekstra i felleskassa for neste stortingsperiode, slik at vi kan fullfinansiere en tannhelsereform som gjør tannhelse helt gratis for alle innen fire år - og styrke velferden på en lang rekke områder.

Rødt vil sikre at et nytt politisk flertall etter høstens valg skal føre til et vendepunkt i kampen mot Forskjells-Norge.

Da trengs kraftfulle tiltak - også i skattepolitikken.