Nett på sak Dette er kommentarer skrevet av Nettavisens sjefredaktør.
Det er knapt noen områder av politikken hvor det snakkes mer, og gjøres mindre, enn klimapolitikken.
Resultatet er at klimagassutslippene fortsetter med uforminsket styrke. Nedgangen i fjor var på magre 0,3 prosent. Med den farten skal vi altså holde på i 150 år før klimagassutslippene er halvert.
Enten tror ikke politikerne på sitt eget prat om de katastrofale klimaendringene, eller så evner de ikke å gjøre noe med det.
I en slik situasjon er det hull i hodet å avvikle en ordning som faktisk gir mindre klimagassutslipp.
Det er bare noen få dager siden regjeringspartiene ble enige med SV om å skjerpe avgiftene på nye elbiler ved å innføre moms på elbiler over 500.000 kroner. Det er et effektivt tiltak hvis du vil motarbeide at folk i distriktene kjøper elbiler med rekkevidde, nok motorkraft og mulighet for å ha tilhenger.
Nå følger Statens vegvesen opp, og har skrevet brev til Samferdselsdepartementet for å foreslå økte bompenger og peker på at det kan være lurt å fjerne elbilene fra kollektivfelt.
– Vi har som mål å redusere biltrafikk i og inn mot de største byene. Med en halv million elbiler på veiene nærmer vi oss et punkt hvor det må vurderes en gradvis avvikling av takstfordelene i bomringene, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland.
Les mer: Trapper ned elbilfordeler
Vegdirektøren foreslår at elbilene skal betale 70 prosent av taksten for bensindrevne biler, og full takst fra 2025.
Hensikten er blant annet å gjøre det mer fristende å ta bussen, sykle eller gå.
Som vanlig skal ikke kollektivtransporten gjøres mer konkurransedyktig ved å forbedre kollektivtilbudet (blant annet sette ned prisene), men å gjøre konkurrentene dårligere. Det er lettvint.
Bensin og diesel er problemet
Både når det gjelder lokal forurensning og globale klimagassutslipp er det bensin- og dieselbilene som er problemet.
Av 2,9 millioner privatbiler på norske veier, er 2,4 millioner drevet av bensin eller diesel.
Hvis du ønsker både å få ned biltrafikken inn til byene, og samtidig redusere forurensning og klimagassutslipp, så er det jo bensin- og dieselbilene som må ta støyten. Å hakke på elbilene er nok populært blant mange velgere, men løser ikke noe som helst.
Kommunikasjonssjef Unni Berge i Elbilforeningen sier det klart og tydelig: – En krigserklæring mot elbilsatsingen, er hennes kommentar.
- Statens vegvesen foreslår i realiteten at bensin- og dieselbiler skal styrke sin konkurransekraft i byområder. Det er elendig miljøpolitikk, sier Unni Berge.
Les mer: – Krigserklæring mot elbil og klima
Elbilfordelene er fortsatt viktig
Det er bredt flertall på Stortinget for å stimulere til at stadig flere velger elbil foran forurensende biler. Hensikten med elbilfordelene er at de gir nybilkjøpere et vennlig dytt til å akseptere lade-ulemper og høyere pris, mot at de får rabatt i bompengeringene, kan kjøre i kollektivfelt og har billigere parkering.
Elbilfordelene handler om konkurransen mellom forurensende biler og utslippsfrie biler. Når Statens vegvesen utelukkende vil gjøre elbilene mindre konkurransedyktige, så betyr det i praksis at bensin og diesel blir mer attraktivt for nybilkjøpere.
To forslag vil være mer tilpasset det man ønsker å oppnå:
- Sett ned prisen på kollektivtransport, særlig på enkeltturer (som er første skritt til en vridning fra bil til buss).
- Skjerp bomtakstene for benisn- og dieselbiler, så får man både flere elbiler og mindre bilkjøring til sentrum.
Gjør noe som virker, ikke velg et alternativ som er hull i hodet!