Wiborg har nominert Alinejad på grunn av hennes kampanjer mot obligatorisk hijab i Iran. Iran er det eneste landet i verden som tvinger kvinner til å dekke seg til.

«Jeg mener denne nominasjonen er i tråd med Alfred Nobels testamente, da en helt grunnleggende faktor for fred og forsoning er respekten for mennesker og at mennesker er frie. Her har vi en verdig fredsprisvinnerkandidat da hun på en uredd måte tar denne kampen. Over tid vil også respekt for mennesker og deres frie valg bidra til mer fred i verden», skriver Wiborg i en epost til NTB.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

All grunn til å takke Wiborg

I 2020 avslørte Alinejad informasjon fra amerikansk etterretning om hvordan hun skulle bortføres fra New York til Venezuela, og deretter til Iran. Av sikkerhetsgrunner måtte FBI stadig omplassere henne til nye adresser. Hun er en sterk opposisjonsfigur, og har over fem millioner følgere på Instagram.

Daglig sender iranske kvinner henne klipp som viser moralpolitiets eller konservatives trakassering. Og hvordan de blir plaget på gata for å ha «dårlig tildekning» eller for å ha droppet hijaben i det offentlige rom. Hun har også blitt en stemme til mødre til drepte fredelige demonstranter i Iran gjennom diverse online intervjuer.

I 2020 ble en annen opposisjonsfigur og journalist, Ruhollah Zam, lokket til Irak fra Paris og deretter bortført til Iran av iranske myndigheter. Han ble senere henrettet.

Her kan du lese flere kommentarer av Mina Bai

Massih omtales stadig som fiende på iranske statlige TV-kanaler, og andre propagandaplattformer - og de lover hevn. Hun blir truet på livet selv om hun bor i USA. Broren hennes sitter i fengsel i Iran på grunn av henne. Hun har dedikert livet sitt til å være stemme til de stemmeløse.

Det er all grunn til å takke Wiborg for å nominere henne. Samtidig er det et paradoks at det må en representant fra Frp til for å få nominert Masih Alinejad til Nobels fredspris, og at det ikke kommer fra krefter på venstresida, nærmere bestemt Arbeiderpartiet som jeg selv tilhører. Det er tross alt venstresida som har kjempet for likestilling og kvinnefrigjøring.

Har sviktet kvinnene

Venstresida har lenge sviktet kvinnene i Iran i deres kamp for frihet og mot obligatorisk hijab.

Jeg er en av få på venstresida som fortsetter å insistere på å snakke om temaet. Det er fullt mulig å ha to tanker i hodet samtidig. Det er lov å forsvare hijab for de som velger å gå med den i den frie verden, og samtidig kjempe imot hijabpåbud i Iran. Det er på tide at de hever stemmen og tydelig viser at de støtter kvinnenes kamp for frihet og verdighet, herunder gir full støtte til kampen mot tvangstildekning.

Les mer fra Norsk debatt her

Å støtte nominasjonen til Alinejad til fredsprisen ville vært et steg i riktig retning. Selv om den typen undertrykkelse nå har pågått i cirka 40 år.

Dersom støtten fra politikere og feminister uteblir, viser de at de har valgt å lukke øynene for den typen urett.