Farid El Haïry ble i 1998 anklaget for voldtekt.

Julie D. – en 15 år gammel skoleelev – anklaget ham for seksuell vold og voldtekt med flere involverte. Hun utpekte ham som en av dem som hadde voldtatt henne.

El Haïry har hele tiden nektet for å ha begått det han anklages for.

I 2017 vedgikk også Julie D. at han aldri hadde voldtatt henne. Det var det broren hennes som hadde gjort, noe hun hadde villet dekke over ved å anklage en annen.

El Haïrys advokat mente at anklagen dessuten var rasistisk.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Vanskelig å bevise

Alle anklager om voldtekt er følsomme saker. Som oftest blir det ord mot ord.

I Norge blir fire av fem anmeldelser henlagt. Måten politiet tar imot offeret på spiller en stor rolle. Selv om det er blitt mye bedre både i Norge og i Frankrike, er det fortsatt vanskelig å føre tilstrekkelige beviser. Veldig mange ofre nøler med å anmelde forholdet.

– Det forringer bevisene når det går lang tid før offeret kommer til politiet med saken. Målet vårt må være å stadig bli bedre, at vi lærer av de sakene vi har, og prøver å stadig heve kvaliteten. Og det tror jeg kan føre til at flere anmelder umiddelbart etter voldtekt, sier politimesteren i Finnmark, Ellen Katrine Hætta.

Hun har bidratt til en intensivering av arbeidet med voldtektssaker og peker på at det ofte kan gå lang tid før politiet får anmeldelsen.

Rasistisk konflikt?

Det var tilfelle i den franske saken. Offeret har også vedgått at anklagen var basert på en konflikt mellom El Haïry og hennes daværende venn, og at det også hadde et rasistisk motiv.

«Det er på tide at rettsvesenet slår fast at jeg er uskyldig,» sa tiltalte i retten.

Denne uken ble ønsket oppfylt. Han fikk også tilbud om å kreve erstatning, akkurat som fetteren i Tengs-saken og Viggo Kristiansen.

El Haïry har lidd omtrent like lenge, 24 år.

Det er helt på sin plass at rettsvesenet vedgår at det er blitt begått feil, og at de blir reparert, selv mange år etterpå, og med tilbakevirkende kraft.

Her kan du lese flere kommentarer fra Vibeke Knoop Rachline

Men jeg er litt redd for at domsavsigelsen i Frankrike kan få en annen og negativ effekt. I veldig mange anklager om voldtekt står og faller anklagen på offerets ord. Og hvor mange ganger har det ikke blitt sådd tvil om akkurat det?

Det regnes som «formildende omstendigheter» hvis hun var full, gikk provoserende kledd eller lignende.

«Hun lyver, eller hun provoserte» heter det så altfor ofte. Det er selvsagt riktig og viktig å stille spørsmål ved dommen og korrigere feil (løgn) som i dette tilfellet. Men det representerer en brøkdel av tilfellene …

Det som er bra er at en voldtekt i Frankrike kommer opp for en straffedomstol, og at tiltalte risikerer opptil 15 års fengsel.

Det er kanskje noe å tenke på i Norge, der voldtekter ofte blir henlagt eller straffet med mye mildere dommer.