Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Det sosiale nettstedet TikTok tilbyr morsomme videoer til publikum. Her kan du legge ut dine egne artige danse-moves, gjerne med etteraping av kjente poplåter. Da sier det seg selv at både mikrofon og kamera må være i bruk.
Justisminister Emilie Enger Mehl sier til Nettavisen at hun har gjort strenge vurderinger om sikkerheten rundt sin bruk av TikTok og anbefaler alle å justere tilgangen appen har til mikrofon og bilder.
Les saken: Vil ikke slette Tiktok-kontoen: – Jeg har gjort strenge vurderinger
Spionerer og påvirker
Da har hun ikke skjønt hvordan appen fungerer, og hvordan ungdom over hele verden stort sett bruker den. Hun svikter fundamentalt i en av sine viktigste roller som forbilde i sikkerhetsspørsmål når hun anbefaler en kinesisk-eid app som både spionerer på og påvirker de som laster den ned.
Les også: Justisminister Mehl – vil du fortsette å bruke TikTok?
Jeg er ikke mest bekymret for om Kinas kommunistparti får tilgang til private data fra justisministerens telefon. Slike data vil de sikkert kunne skaffe seg via andre etterretningskilder.
Men jeg er dypt bekymret over at hun legitimerer en app som i verste fall kan komme til å påvirke demokratiske valg og bidra til polarisering og destabilisering av demokratiske land.
Slik Russlands trollfabrikker forsøkte – og greide – foran USAs presidentvalg i 2016. Dette er et omdømmeproblem som nok også deles i store deler av det norske sikkerhetsmiljøet.
Anders Magnus
Anders Magnus har vært journalist i over 40 år, og har blant annet vært utenrikskorrespondent for NRK på tre kontinenter: Afrika, Asia og Amerika. Siste utstasjonering var Washington DC, hvor han dekket mesteparten av Donald Trumps regjeringstid - og starten på Jo Bidens.
Magnus har også vært journalist i Bergens Tidende og i TV2 - hvor han ledet programmene PS og M.
Trojansk hest
I etterretnings-sammenheng fungerer TikTok som en Trojansk hest. I fortellingen om Troja-krigen bygger grekerne en vakker hest som de etterlater på stranden for så å tilsynelatende seile vekk med sine krigere. Trojanerne tar med seg den flotte trehesten innenfor bymurene som et krigsbytte. Det de ikke vet er at hesten er hul, og inni finnes det greske krigere. Om natten tar de seg ut av hesten, åpner byportene og slipper inn den greske hæren. Den ødelegger Troja og vinner krigen.
Slik fungerer også TikTok.
Vi slipper appen frivillig inn i våre samfunn – gjennom de meste sårbare og minst kritiske av oss: barn og ungdom. Nettopp av den grunn er det nå flere land som vurderer å forby TikTok, blant dem er USA.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
FBI-sjefen bekymret
Sjefen for det amerikanske føderale politiet (FBI), Christopher Wray, inntar en helt annen holdning enn vår egen justisminister. Han advarer sterkt mot TikTok fordi appen gir kineserne adgang til brukernes digitale enheter. FBI-sjefen sier at «Kina er villige til å stjele amerikanernes data i en skala ingen har sett før.»
Han frykter at det kommunistiske regimet i Kina kan bruke TikTok til å lage innhold som kan sette i gang påvirknings-operasjoner mot befolkningen i andre land.
Foran mellomvalget i USA nå i november ble det delt en rekke videoer med negative budskap om amerikanske politikere – men uten at brukerne fikk vite at de var laget av propaganda-avdelingene til kinesiske statskontrollerte medier.
Virkningsfull propaganda
Slik propaganda kan ha stor virkning, særlig fordi Tiktoks kraftige algoritmer bare gir deg mer og mer av det samme dersom du først viser den minste interesse for dette stoffet. Slik det skjedde med en 13-åring NRK har fortalt om. Han spurte i appen om hvordan han skulle ta av seg fett, og ble raskt dratt inn i en verden av super-trening og muskelbygging.
Hva hadde skjedd om han hadde stilt et politisk spørsmål foran et valg?
Amerikansk yrkesmilitær får ikke lov til å laste ned TikTok, og i noen delstater er det også forbud mot appen blant delstatens ansatte.
Nå er det forslag i Kongressen om at ingen statsansatte skal få bruke TikTok, og en av de fem styremedlemmene i USAs medietilsyn sier at appen bør bli totalforbudt over hele USA.
Kan følge hvert tastetrykk
TikTok er en skikkelig spion-app: Den britiske avisen The Guardian skrev i høst at «dersom man åpner en annen nettside fra Tiktok-appen, kan appen følge hver eneste tast du trykker på – inklusive passord, kredittkortinformasjon, alle lenker. Ja, all aktivitet.» Artikkelen fortsetter slik: «Og vi har ingen mulighet for å finne ut hvor og hvordan disse dataene brukes.»
Det vi derimot vet, er at TikTok eies av det kinesiske selskapet Bytedance, som igjen er delvis eid av Kinas myndigheter. Uansett har alle kinesiske selskaper plikt til å dele informasjon med myndighetene – det vil si Kinas kommunistparti – uansett eierskap.
Samler ansikts- og stemme-gjenkjennelse
To forskere ved universitetet i Melbourne, Australia, skriver at i Tiktoks nye personvernerklæring godkjenner brukerne at appen samler biometriske data, slik at den kan gjenkjenne både ansiktet og stemmen din. Med slike data vil kinesiske myndigheter kunne utvide sitt overvåkingsapparat også til områder utenfor egne grenser.
TikTok har trolig også adgang til mikrofonen på telefonen, også når du ikke aktivt bruker appen. Dermed kan du bli avlyttet uten at du er klar over det.
Her kan du lese om Nettavisens spaltister
Det er alle disse mulighetene for spionasje og skadelig politisk påvirkning som gjør at sikkerhetsmyndighetene i stadig flere demokratiske land har fått en økende uro for den omfattende bruken av Tiktok-appen.
Men i Norge nøler ikke vår øverste sikkerhetssjef med å promotere bruken. I stedet for å starte en diskusjon om vi i Norge heller bør forby den kinesiske spion-appen.
Senterungdommen gleder seg
Til støtte for justisministeren fra Senterpartiet skrev politisk nestleder i Senterungdommen, Ibrahim Ali, et innlegg i Nettavisen der han hevder at mange unge er glade for at justisministeren er på TikTok.
Les debattinnlegget: Mange unge er glade for at justisministeren er på TikTok
Så hyggelig. Den gleden deler også en annen politisk organisasjon: Kinas kommunistparti!
Til slutt et lite hjertesukk fra en kamerat: «Hvordan skal jeg kunne overbevise min 16-åring om at det ikke er trygt å være på TikTok, når hun bare kan svare: Justisministeren er der!»