Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Grete Faremo gikk nylig av som FN-topp etter at kontoret hun var leder for skal ha tapt 25 millioner dollar, avslører New York Times. Med «et sjokkerende tillitsbrudd» som gjør vondt, og «uten å vite hele historien», velger hun å ta ansvar og gå, siden det skjedde på hennes vakt.
Dette er saken: Tidligere justisminister Grete Faremo går av som FN-topp etter New York Times-avsløring
Vi får inntrykk av at det var en utro tjener som lurte unna penger bak hennes rygg, og at hun sitter igjen som et offer. Men hva skjedde egentlig?
Skulle løse verdensproblemer
Grete Faremo er en norsk jurist og tidligere statsråd og justisminister for Arbeiderpartiet. UNOPS, som Grete Faremo ble leder for i 2014, var da en liten tjenesteyter internt i FN, men Faremo ville fra starten av øke ambisjonene og tilby løsninger på «the world’s greatest challenges».
Det lille internkontoret skulle plutselig bygge en million lavkostboliger i seks land, vindturbiner i Mexico og mange andre prosjekter innen fornybar energi. Men hvilke forutsetninger hadde et lite kontor i FN-byråkratiet for å løse store verdensproblemer?
En løsning var å outsource, og tilfeldigvis endte flere vidt forskjellige oppgaver med å bli outsourcet til en engelskmann uten noe særlig kjent forretningserfaring, som Faremo møtte på en fest i 2015, melder New York Times. Og videre at hun personlig skrev under på overføringene og avbilder henne med visittkortet hans i hånden. New York Times skriver at han iallfall fikk 58.8 millioner dollar.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Faremo hevder selv at hun ikke husker møtet, noe som er sprøtt selv om det skulle være sant. For hvorfor outsource store deler av virksomheten din og overføre en halv milliard kroner til en fyr du ikke husker å ha møtt?
Dataspill og FN-låt
Toppen kom i 2017 da datteren til briten selv fikk 3 millioner FN-dollar, som hun brukte på å produsere en nettside, et spill (laget av Angry Birds-utviklerne) og en låt om å bevare havet. Da Faremo fikk høre om denne låta reagerte hun. Positivt. Denne låta ville hun synge personlig, i salen til FNs generalforsamling i New York! I følge New York times ble et band flydd inn fra England for anledningen for å backe henne opp.
I 2020 begynte nedturen, da FNs internrevisorer reagerte på at enorme beløp var delt ut til en relativt tilfeldig enkeltperson uten anbudsrunden man helst bør ha for å dele ut 58 millioner dollar. Engelskmannen hadde naturligvis stukket av med pengene uten å bygge verken lavprisboligene, vindmøllene eller de andre tiltakene innenfor fornybar energi.
Gidder ikke svare
I tillegg til at store beløp er sløst bort uten mål og mening er det verdt å legge merke til at Faremo ikke engang tenker at det er nødvendig å svare på spørsmål fra media. Mens du som byråkrat i Norge kan havne i en langvarig rettsprosesser om du gjør en feil i anbudet på kaffe til kaffemaskina på kontoret, tenker Grete Faremo hun ikke engang trenger å svare på spørsmål om 58 millioner dollar som ser ut til å være tapt.
Sånn blir det når de som styrer sitter i et høyt tårn på andre siden av havet, uendelig langt unna kritiske journalister og uten skattebetalere som kjenner henne igjen i nærbutikken.
Les flere kommentarer fra Are Søberg
Fredsnasjonen
Etter at vi bidro til Oslo-avtalen i 1993, fikk politikerne våre selvtillit til å tro at vårt lille land kan løse internasjonale problemer. Som Obama sa: «Norway punches above its weight».
Terje Rød-Larsen, som bidro i forhandlingene ble visegeneralsekretær i FN, har rotet seg bort i spørsmål om inhabilitet rundt mottak av skattepenger og en merkelig forbindelse til Jeffrey Epstein.
Erik Solheim ble sjef for FNs miljøprogram, men måtte trekke seg etter en internrevisjonsrapport som hevdet at han sjeldent var på kontoret og sendte reiseregninger på 4 millioner kroner på 22 måneder.
Hilde Frafjord Johnson ble visedirektør i UNICEF og en nøkkelperson rundt etableringen av staten Sør-Sudan, som har vært i kaos siden.
Oslo-avtalen holdt ikke særlig lenge, den heller. Og Obama sin hyllest av oss som noen tøffinger som satte store spor etter oss globalt, det var en standarduttalelse som han serverte til de fleste land han besøkte.
Dette er Nettavisens spaltister
Å redde verden hadde vært flott, om vi visste hvordan. Så langt ser det ikke ut til at toppdiplomatene vi sender har bidratt så enormt positivt.
Men om videoen av Grete Faremo sin million-låt på FN-konferansen kommer ut, kan det være folk husker norsk FN-diplomati i tida framover.