Det er sannelig ikke bare, bare – å sette opp et teaterstykke basert på en verdensomspennende filmsuksess. I 2021 fikk «Another Round» («Druk» på dansk) en Oscar – med Mads Mikkelsen i hovedrollen.

«Druk» på norsk? Drita full.

Nå er historien blitt til teater, midt i Oslo.

Fra en slurk øl til stupings

Kort fortalt handler det om fire middelaldrende lærere som snakker seg gjennom – vel, egentlig – livet som sådan. Og det essensielle: Hva har alkoholen betydd for alt de har måttet erfare av gleder og sorger?

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Sven Nordin, Christian Skolmen, Ingar Helge Gimle og Nader Khademi er glitrende i sine roller.

Og de er alle helt korrekt utstyrt; skolelærere går ikke i dress og slips. Bare unntaksvis – og da må det være noe virkelig stort på gang, som for eksempel en begravelse.

Det blir selvfølgelig mye sitcom-komikk når fire kamerater drikker seg fulle. Fra en slurk øl til stupings. Men her finnes også andre øyeblikk. Sven Nordin og Ingar Helge Gimle kan, når de vil, framstå som Espen Skjønberg og Toralv Maurstad mens de venter på et eller annet – kanskje Godot?

Eller den neste, elleville rusen?

Fascinerende promilleteori

Stykket problematiserer vårt forhold til rus. Men teorien om at mennesket er født med 0,5 promille i minus er da ganske fascinerende, eller hva? Ville verden sett annerledes ut om alle gikk rundt med en grunnpromille på 0,5?

Vi kommer vel aldri nærmere et svar, enn at Winston Churchill – «mannen som vant andre verdenskrig» – var skråsikker på at han aldri drakk før frokost.

Oppe i all komedien – og morsomt er det! – berører altså «Et glass til» eksistensielle spørsmål. Dette handler jo ikke om forholdet mellom lærere og elever spesielt – slett ikke, vil jeg si.

Hva gjør alkoholen i medmenneskelige forhold? I din nære vennekrets? I familien? I politikken?

Var ikke Russlands president fra 1991 til 1999, Boris Jeltsin, drita full hele tida – kanskje bortsett fra et par timer før frokost? I tida rett før Vladimir Putin overtok hele greia?

Sånne ting kan du jo tenke litt over, idet du tar deg et glass vin både før og etter forestillinga.