Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
La oss begynne med et enkelt tall: 76,9 prosent av de som søker date på Tinder er menn. Interessant. Tyder ikke det på at ganske mange flere menn enn kvinner sliter på sjekkefronten? Kanskje de har lavere markedsverdi?
OK, det gjelder USA, men tallet er sikkert omtrent det samme i Norge. Forskning viser dessuten at det særlig er damer som har makta på Tinder. Det er de som blir kontaktet av flere, ikke mennene.
NTNU-forsker Trond Viggo Grøntvedt sier videre til Nettavisen at det er få menn som lykkes på byen, og like få på Tinder.
Konklusjon: «Det er en liten andel menn som er veldig seksuelt aktive, og så er det en stor andel menn som ønsker å være mer seksuelt aktive enn de er».
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Samfunnets ytterkant
Menns, og særlig unge menns problemer, er mye verre enn akkurat dette. Den franske sosiologen Pierre Vermeeren hevder at millioner av menn er i store vanskeligheter og har havnet i ytterkanten av samfunnet. Ifølge ham får de ingen empati og ingen omsorg, noe han anser som svært alvorlig.
Les også: Kvinnene feller seg selv
Personlig tror jeg det er mye mer alvorlig enn eldre kvinners synkende markedsverdi.
Dette er et problem samfunnet må ta tak i og forsøke å gjøre noe med før det går galt, helt galt. Og det begynner ikke når man kan snakke om unge menn, men på barneskolen. Det er her gutter - senere unge menn - faller etter jentene. De sliter med mange fag, kanskje aller mest lesing. De faller rett og slett av lasset.
I Storbritannia viser statistikkene at unge, hvite menn fra arbeiderklassen sjelden får adgang til høyere studier. Men det er ikke det eneste de sliter med. Fra begynnelsen av 2000 begynte man å omtale en egen gruppe unge, frustrerte menn som «incels» - en forkortelse for «involuntary celibate» - ufrivillig sølibat. Kanskje unge menn som verken fikser byen eller Tinder?
Les også: Vi vil ikke bli gamle og skrøpelige. Men naturen er nådeløs, og hører ikke på oss
De finnes over hele verden, men har fått mest oppmerksomhet i USA. De søker ikke lenger etter kvinner, de har lagt dem for hat.
Og de skylder på dem for sin manglende kontakt, og enda mer manglende suksess med kvinner, omtalt som «vanskelige og kravstore».
Det har lenge vært dokumentert at de faller ut fra skolen, men dessverre fortsetter tendensen i arbeidslivet. Styresmakter i verden overser dem, og det blir ikke registrert at de mister selvtillit og motivasjon. Da er veien utfor skråplanet kort.
I Frankrike registrerer innenriksdepartementet at 200.000 unge menn deltar i narkotikaomsetning, som dermed blir den største arbeidsgiveren i landet. Flere «incels» har også fått uttrykk for sin frustrasjon ved voldelige handlinger. Den mest kjente er trolig da Alek Minassian drepte 10 og såret 16 ved å kjøre en varebil inn i en menneskemengde i Toronto i 2018.
Les flere kommentarer fra Vibeke Knoop Rachline
Utseendet
Dette er selvsagt ekstreme former for tapt markedsverdi.
Men Tinder og andre foraer på internett fokuserer mest på utseende. Og det er ikke til å komme fra at mange unge menn sliter med dårlig selvbilde og ofte total isolasjon. Mye mer enn aldrende kvinner, som Debatten på NRK tok opp tirsdag.
Covid-pandemien har bare forsterket fenomenet. De må bli sett før de risikerer å ende med selvmord (to av tre som begår selvmord i Norge er menn) eller blir radikalisert og begår voldelige handlinger.
I Frankrike er det tilsvarende tall, mens det er flere kvinner som forsøker å ta livet av seg enn menn. Der har det kommet en rekke tiltak for å forsøke å få menn ut av isolasjonen.
Ikke via Tinder, men ved å bygge opp et felleskap mellom enslige menn.
For å bøte på denne situasjonen må man dessuten begynne tidlig. Det har lenge vært kjent at jenter klarer seg bedre på skolen enn gutter.
På det området har nok norske skoler vært bedre til å se problemet enn franske.
Men det haster. Samfunnet er ikke tjent med å ha en form for eksklusjon som begynner allerede i barnehagen.